ciasto przekąskowe z serem pomidorowym i cukinią

pyszne obfite i letnie łatwe ciasto!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 9 g
tłuszcze 29 % 8 g
węglowodany 39 % 11 g
152 kcal
IG: 27 / 0 / 73

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj cukinię na grubej tarce, dodaj do niej sól i pozostaw na 10 minut. Po 10 minutach ostrożnie wyciśnij cukinię z nadmiaru soku. Nawiasem mówiąc, jeśli cukinia jest duża, obieramy ją z nasion i, jeśli to konieczne, obieramy ze skóry.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj warzywa i czosnek, zetrzyj ser na drobnej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W misce wymieszaj wyciśniętą startą cukinię, jajka, zioła, czosnek, ser oraz trochę soli i pieprzu. Wymieszaj i dodaj mąkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Powstałe ciasto układamy w formie i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 15 minut, w tym czasie podstawa powinna dobrze chwycić i zarumienić się po bokach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas pieczenia naszej bazy zajmiemy się nadzieniem. To ciasto jest czymś w rodzaju pizzy, więc nadzienie może być odpowiednie dla Twojego gustu. Wziąłem ser, pomidor, grzyby i kiełbasę. Wszystkie składniki są cienko krojone.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Grzyby kroimy również w cienkie talerze i smażymy w razie potrzeby.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyciągamy bazę cukinii z piekarnika.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Układamy nadzienie warstwami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na wierzchu, podobnie jak na pizzy, rozprowadzamy ser i w razie potrzeby posypujemy szczyptą suszonej bazylii.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pieczemy ciasto do miękkości (około 15 minut) w 180 C. sprawdzamy gotowość ciasta szpikulcem, aby ciasto nie przylegało do niego.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowe ciasto pozwól mu trochę ostygnąć i podawaj, bardzo smaczne ze śmietaną. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kiełbasa z tłuszczem - 436   kcal/100g
  • Kiełbasa wieprzowa - 274   kcal/100g
  • Kiełbasa cielęca - 316   kcal/100g
  • Mięso suszone - 264   kcal/100g
  • Kiełbasa z wątróbki cielęcej - 265   kcal/100g
  • Mortadella - 345   kcal/100g
  • Kiełbasa - 232   kcal/100g
  • Pieczona kiełbasa cielęca - 343   kcal/100g
  • Pieczona kiełbasa wieprzowa - 364   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g

Podobne przepisy