młode ziemniaki pieczone z warzywami i boczkiem

Łatwy do przygotowania i pyszny przepis na młode ziemniaki! Przygotowuje się szybko, a wynik został doceniony przez moich bliskich. Koniecznie spróbuj.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 4 g
tłuszcze 18 % 3 g
węglowodany 59 % 10 g
120 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Myjemy, obieramy ziemniaki, cukinię. Przygotowane warzywa kroimy w nie duże pierścienie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, pokrój w półpierścienie. Obierz pieprz, umyj, posiekaj nie grubą słomą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Warzywa wstępnie pieprzymy, solimy według naszego gustu. Ustaw piekarnik na 200 stopni. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem. Układamy na sobie: ziemniaki, cukinię, cebulę, paprykę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przykryj formę folią do pieczenia, zrób wiele dziur wykałaczką, piecz przez 20 minut. Wyjmujemy naczynie, usuwamy folię, posypujemy ziołami i odsyłamy na kolejny kwadrans, aby utworzyć złotą skórkę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy