młode ziemniaki pieczone z warzywami i boczkiem
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Myjemy, obieramy ziemniaki, cukinię. Przygotowane warzywa kroimy w nie duże pierścienie.
Krok 2:
Obierz cebulę, pokrój w półpierścienie. Obierz pieprz, umyj, posiekaj nie grubą słomą.
Krok 3:
Warzywa wstępnie pieprzymy, solimy według naszego gustu. Ustaw piekarnik na 200 stopni. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem. Układamy na sobie: ziemniaki, cukinię, cebulę, paprykę.
Krok 4:
Przykryj formę folią do pieczenia, zrób wiele dziur wykałaczką, piecz przez 20 minut. Wyjmujemy naczynie, usuwamy folię, posypujemy ziołami i odsyłamy na kolejny kwadrans, aby utworzyć złotą skórkę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g