szewc jagodowy

jasne, soczyste jagody pod czapką ciasta powietrznego! Szewc to ciasto pochodzące z kuchni angielskiej. Jest bardzo smaczny i delikatny, na dole soczyste jagody, na wierzchu delikatne ciasto maślane. Szewc jest przygotowywany bardzo łatwo i szybko i można go przygotować z dowolnymi sezonowymi jagodami i owocami. Poczęstuj się!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 27 % 17 g
węglowodany 63 % 40 g
336 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Moje truskawki, obieramy z łodyg i kroimy na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj truskawki i jagody, dodaj 1 łyżkę. cukier i wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj 1 łyżeczkę do jagód. skrobia, wymieszaj. Nadzienie jest gotowe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż jagody na porcjach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do ciasta przesiej mąkę z proszkiem, szczyptą soli i wymieszaj z cukrem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Osobno wymieszaj jajko i mleko.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj mieszankę jajeczną do mąki, dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj stopione masło, wymieszaj. Ciasto jest gotowe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż ciasto na jagodach. Piec szewc w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez około 25-30 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmujemy z piekarnika, pozwalamy szewcowi trochę ostygnąć i podajemy. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy