skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowanie naszego wspaniałego dania zaczniemy od tego, że lekko podgrzejemy mleko (aby było lekko ciepłe), dodamy do niego drożdże i cukier. Pozostawmy w ciepłym miejscu na 15 minut.
Krok 2:
W tym czasie roztop masło, dodaj do niego 1 żółtko, wymieszaj. Następnie dodaj trochę soli, mąki pszennej, mleka z drożdżami, ponownie dobrze wymieszaj i zagniataj ciasto. Weź małą miskę, posmaruj ściany i dno olejem słonecznikowym, włóż do niej ciasto i pozostaw na 1,5 godziny.
Krok 3:
Następnie dodaj cynamon i cukier do stopionego masła. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na warstwę nie grubszą niż 1 cm, posmaruj 2/3 mieszanki masła, cynamonu i cukru.
Krok 4:
Zwiń w rolkę. Następnie odwróć szew w dół i lekko dociśnij, aby rolka stała się nieco bardziej płaska.
Krok 5:
Cofając się od krawędzi rolki 2 cm, przecinamy ją wzdłuż.
Krok 6:
Powstałe końce muszą być splecione ze sobą.
Krok 7:
Teraz zwiń nasz "warkocz" w okrąg i posmaruj pozostałą mieszanką masła, cynamonu i cukru. Otrzymany produkt wysyłamy na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Krok 8:
Ciesz się wynikiem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g