pstrąg na poduszce ziemniaczanej pod sosem czosnkowym

wykwintna ryba na najdelikatniejszej poduszce ziemniaczanej! Bardzo smaczne i satysfakcjonujące
AlenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 12 g
tłuszcze 28 % 7 g
węglowodany 24 % 6 g
137 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przede wszystkim przygotujemy poduszkę ziemniaczaną. Obierz ziemniaki, pokrój w piękne niezbyt grube koła. I włóż go do naczynia do pieczenia. Następnie musisz dodać przyprawy, sól, słonecznik lub oliwę z oliwek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na ziemniakach należy ułożyć kawałki pstrąga. Pstrąg musi najpierw trochę solić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Smażyć drobno posiekaną cebulę i startą marchewkę. I kładziemy je na pstrągu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie musimy przygotować sos, pod którym zostanie upieczone nasze danie. Aby to zrobić, rozpuść masło. Dodaj drobno posiekany czosnek. Gotuj przez 2-3 minuty na małym ogniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj i lekko usmaż mąkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie, intensywnie mieszając, Wprowadzamy śmietanę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy mieszanina zacznie gęstnieć, należy dodać niewielką ilość wody, soli i przypraw. Doprowadzić powstały sos do wrzenia i wyłączyć. Przykryj pokrywką i odstaw na kilka minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj sos czosnkowy do ziemniaków z pstrągiem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. I wysyłamy do niego nasze danie na 40-45 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pstrąg - 97   kcal/100g
  • Pstrąg wędzony - 132   kcal/100g
  • Pstrąg gotowany - 89   kcal/100g
  • Pstrąg lekko solony - 186   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy