Quiche ze szpinakiem i serem

pyszne, delikatne i letnie łatwe ciasto!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 5 g
tłuszcze 44 % 14 g
węglowodany 41 % 13 g
215 kcal
IG: 15 / 0 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki na ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej mąkę i szczyptę soli do miski kombajnu, dodaj zimne masło pokrojone w kostkę. Szybkimi ruchami zmielić na okruchy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj jajko do okruchów masła. Mieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jeśli okruchy nie są wystarczająco wilgotne, dodaj zimną wodę i zagniataj ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż ciasto na powierzchni roboczej i zwiń w warstwę o grubości 3-4 mm.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż ciasto do formy i wstaw do lodówki na 30 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas chłodzenia ciasta zajmiemy się nadzieniem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Drobno posiekaj cebulę i smaż na oleju roślinnym do miękkości. Dodaj grzyby pokrojone na talerze do cebuli. Smażyć, aż ciecz wyparuje. Dodaj sól, pieprz do smaku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posiekaj zieloną cebulę i szpinak, w razie potrzeby dodaj jeszcze 1 ząbek czosnku. Dodaj zioła do grzybów i smaż przez 2-3 minuty. Zdejmij patelnię z ognia, nadzienie jest gotowe.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Z lodówki wyjmujemy formę z ciastem. Na wierzch ciasta kładziemy arkusz papieru do pieczenia lub folii, wlewamy ładunek (fasola, groszek) i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 15 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po 15 minutach pobieramy ładunek i pieczemy kosz z piaskiem przez kolejne 10 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż nadzienie szpinakowo-grzybowe na dnie kosza.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Do nalewania wymieszaj śmietanę i jajka, dodaj sól i pieprz. Zetrzyj ser na grubej tarce.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozłóż ser na nadzieniu szpinakowym, pokrój wiśnie na połówki i rozłóż na serze. Napełnij nadzienie nadzieniem i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 C na 30-40 minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gotowe ciasto pozwól mu trochę ostygnąć i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal / 100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g

Podobne przepisy