skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki na ciasto.
Krok 2:
Wlej mąkę i szczyptę soli do miski kombajnu, dodaj zimne masło pokrojone w kostkę. Szybkimi ruchami zmielić na okruchy.
Krok 3:
Dodaj jajko do okruchów masła. Mieszać.
Krok 4:
Jeśli okruchy nie są wystarczająco wilgotne, dodaj zimną wodę i zagniataj ciasto.
Krok 5:
Rozłóż ciasto na powierzchni roboczej i zwiń w warstwę o grubości 3-4 mm.
Krok 6:
Włóż ciasto do formy i wstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 7:
Podczas chłodzenia ciasta zajmiemy się nadzieniem.
Krok 8:
Drobno posiekaj cebulę i smaż na oleju roślinnym do miękkości. Dodaj grzyby pokrojone na talerze do cebuli. Smażyć, aż ciecz wyparuje. Dodaj sól, pieprz do smaku.
Krok 9:
Posiekaj zieloną cebulę i szpinak, w razie potrzeby dodaj jeszcze 1 ząbek czosnku. Dodaj zioła do grzybów i smaż przez 2-3 minuty. Zdejmij patelnię z ognia, nadzienie jest gotowe.
Krok 10:
Z lodówki wyjmujemy formę z ciastem. Na wierzch ciasta kładziemy arkusz papieru do pieczenia lub folii, wlewamy ładunek (fasola, groszek) i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 15 minut.
Krok 11:
Po 15 minutach pobieramy ładunek i pieczemy kosz z piaskiem przez kolejne 10 minut.
Krok 12:
Rozłóż nadzienie szpinakowo-grzybowe na dnie kosza.
Krok 13:
Do nalewania wymieszaj śmietanę i jajka, dodaj sól i pieprz. Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 14:
Rozłóż ser na nadzieniu szpinakowym, pokrój wiśnie na połówki i rozłóż na serze. Napełnij nadzienie nadzieniem i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 C na 30-40 minut.
Krok 15:
Gotowe ciasto pozwól mu trochę ostygnąć i podawaj. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal / 100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g