Francuska kremowa bagietka

delikatny kremowy miękisz z chrupiącą skórką! Chleb okazuje się bardzo smaczny, z pachnącym delikatnym kremowym miękiszem. Prawdę mówiąc, 1 bagietka została zjedzona niemal natychmiast z piekarnika, jest naprawdę pyszna! Poczęstuj się!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 14 % 8 g
węglowodany 71 % 41 g
269 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W mieszaninie ciepłego mleka i wody rozcieńczyć drożdże i cukier, wszystko wymieszać i pozostawić na 5 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj jajko i stopione masło. Jeszcze raz wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę solą i dodaj do mieszanki mlecznej. Zagnieść ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie, elastyczne, zwijamy w Kolobok i wkładamy do dużej miski nasmarowanej olejem roślinnym, pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. Czas może zająć więcej lub mniej, upewnij się, że ciasto zwiększy swoją objętość 2-3 razy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dopasuj ciasto do powierzchni roboczej i podziel na 2 równe części.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Każdą część rozwałkować w prostokąt o grubości 2-3 mm. powierzchnię posmarować roztopionym masłem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Złóż prostokąt, jak pokazano na zdjęciu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    I złóż ponownie, Jak Na zdjęciu. I wysyłamy do lodówki na 15 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po 15 minutach wyjmujemy ciasto i ponownie zwijamy każdy kawałek w prostokąt. Powierzchnię ponownie smarujemy roztopionym masłem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    I zwiń w rolkę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połóż gotowe bułki na blasze do pieczenia, wykonaj cięcia. I pozostaw na rastok na 20-30 minut. Przed pieczeniem bagietki w razie potrzeby posmaruj jajkiem (posmarowałem tylko białkiem) i posyp sezamem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Piecz bagietki w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 C przez około 20-30 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal / 100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy