skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
W mieszaninie ciepłego mleka i wody rozcieńczyć drożdże i cukier, wszystko wymieszać i pozostawić na 5 minut.
Krok 3:
Dodaj jajko i stopione masło. Jeszcze raz wymieszaj.
Krok 4:
Przesiej mąkę solą i dodaj do mieszanki mlecznej. Zagnieść ciasto.
Krok 5:
Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie, elastyczne, zwijamy w Kolobok i wkładamy do dużej miski nasmarowanej olejem roślinnym, pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. Czas może zająć więcej lub mniej, upewnij się, że ciasto zwiększy swoją objętość 2-3 razy.
Krok 6:
Dopasuj ciasto do powierzchni roboczej i podziel na 2 równe części.
Krok 7:
Każdą część rozwałkować w prostokąt o grubości 2-3 mm. powierzchnię posmarować roztopionym masłem.
Krok 8:
Złóż prostokąt, jak pokazano na zdjęciu.
Krok 9:
I złóż ponownie, Jak Na zdjęciu. I wysyłamy do lodówki na 15 minut.
Krok 10:
Po 15 minutach wyjmujemy ciasto i ponownie zwijamy każdy kawałek w prostokąt. Powierzchnię ponownie smarujemy roztopionym masłem.
Krok 11:
I zwiń w rolkę.
Krok 12:
Połóż gotowe bułki na blasze do pieczenia, wykonaj cięcia. I pozostaw na rastok na 20-30 minut. Przed pieczeniem bagietki w razie potrzeby posmaruj jajkiem (posmarowałem tylko białkiem) i posyp sezamem.
Krok 13:
Piecz bagietki w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 C przez około 20-30 minut.
Krok 14:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal / 100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g