turecka przekąska z bakłażana
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Główne składniki.
Krok 2:
Umyj bakłażany, wytrzyj i podziel na 2 części. Wykonujemy nacięcia na miąższu, posypujemy solą i posypujemy olejem roślinnym. Bakłażany pieczemy w temperaturze 180-200 C do miękkości.
Krok 3:
Gotowe bakłażany wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Usuń skórkę z schłodzonego bakłażana i pokrój na małe kawałki lub po prostu ugniataj widelcem.
Krok 4:
Drobno posiekaj 1-2 ząbki czosnku.
Krok 5:
Siekamy również warzywa.
Krok 6:
W misce wymieszaj bakłażany, czosnek i zioła, jeśli lubisz ostre, dodaj posiekaną ostrą paprykę. Dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj.
Krok 7:
Dodaj przyprawy do smaku - sól, cukier, pieprz, sok z cytryny.
Krok 8:
Przed podaniem posyp sezamem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g