kruche ciasteczka z dynią i czekoladą

ciasteczka o niesamowitym smaku, które pozostają świeże przez długi czas! Ciasteczka są soczyste dyniowe i niezbyt słodkie w środku, suche na zewnątrz, a chipsy czekoladowe nie kruszą się, ale nie są też sklejoną grudką czekolady. Nuty dyni świetnie brzmią z & quot; słodzoną & quot; gorzką czekoladą i cynamonem. Osobno warto zauważyć, że ciasteczka przez cały swój "nie zjedzony" stan zachowuje miękkość i soczystość, integralność Na zewnątrz i niesamowity aromat czekoladowo-waniliowo-cynamonowy))) (sprawdzone-leżał w kraju przez 2 dni, ale nie pękł, nie stwardniał, jakby tylko ugotowany).
MuranoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 31 % 19 g
węglowodany 59 % 36 g
335 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h
bardzo smaczny i pożywny dodatek do porannej kawy lub herbaty zielonej lub u-Loon. I tak zjada się w ciągu dnia z wielką przyjemnością.

- w misce za pomocą blendera posiekaj surowe mięso (!!!) dynia. Alternatywnie możesz zetrzeć na drobnej tarce.
- do posiekanej dyni dodaj cukier, jajko i zmiękczone masło. I znowu wszystko mieszamy blenderem, aż cukier się rozpuści.
- stopniowo dodajemy mąkę do powstałej mieszanki i zagniatamy ciasto widelcem / łyżką, dla kogo jest to wygodniejsze. Rezultatem powinno być wilgotne ciasto, które lekko przylega do boków miski, ale nadaje się do modelowania.
- włącz piekarnik do ogrzewania o 180 stopni.
- gdy piekarnik się nagrzewa, zwilż ręce olejem słonecznikowym i uformuj kulki z ciasta wielkości orzecha włoskiego (+/- ), rozłóż powstałe kulki na blasze do pieczenia. Po prostu rozłożyłem go na sucho (blacha do pieczenia z powłoką tytanową), na silikonie można go po prostu rozłożyć. Ale na zwykłym - zaleca się położyć papier do pieczenia. Jak tylko Piekarnik się rozgrzeje-wkładamy blachę do pieczenia z ciasteczkami na 15-25 minut (w zależności od piekarnika). Ciasteczka powinny lekko zrumienić się na wierzchu, nabrać" brzoskwiniowego " odcienia.
- gdy ciasteczka są w piekarniku-przygotowujemy dla niego proszek. Gorzka czekolada (im gorętsza, tym lepiej, optymalnie 95%) jest kruszona w blenderze na małe okruchy. Dodaj wanilię i cynamon do kawałków czekolady i dokładnie wymieszaj. Przed użyciem włóż do lodówki.
- gdy tylko ciasteczka uzyskają złoty odcień, którego potrzebujemy, wyłącz piekarnik, wyjmij blachę do pieczenia i proszek czekoladowy. I posyp posypką ciasteczka "górą". Lepiej wlać w 2 etapach - na pierwszym posyp trochę-czekolada zacznie się topić i utworzy lepką podstawę, a następnie dodaj więcej czekolady do lepkiej warstwy (nawiasem mówiąc, stopi się mniej intensywnie). I ponownie wyjmujemy blachę do pieczenia z ciasteczkami do wyłączonego piekarnika, aż ostygnie.

gdy tylko ciasteczka ostygną, możesz podać je do stołu (możesz podać trochę ciepła, z mlekiem).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g

Podobne przepisy