kruche ciasteczka z dynią i czekoladą
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
bardzo smaczny i pożywny dodatek do porannej kawy lub herbaty zielonej lub u-Loon. I tak zjada się w ciągu dnia z wielką przyjemnością.
- w misce za pomocą blendera posiekaj surowe mięso (!!!) dynia. Alternatywnie możesz zetrzeć na drobnej tarce.
- do posiekanej dyni dodaj cukier, jajko i zmiękczone masło. I znowu wszystko mieszamy blenderem, aż cukier się rozpuści.
- stopniowo dodajemy mąkę do powstałej mieszanki i zagniatamy ciasto widelcem / łyżką, dla kogo jest to wygodniejsze. Rezultatem powinno być wilgotne ciasto, które lekko przylega do boków miski, ale nadaje się do modelowania.
- włącz piekarnik do ogrzewania o 180 stopni.
- gdy piekarnik się nagrzewa, zwilż ręce olejem słonecznikowym i uformuj kulki z ciasta wielkości orzecha włoskiego (+/- ), rozłóż powstałe kulki na blasze do pieczenia. Po prostu rozłożyłem go na sucho (blacha do pieczenia z powłoką tytanową), na silikonie można go po prostu rozłożyć. Ale na zwykłym - zaleca się położyć papier do pieczenia. Jak tylko Piekarnik się rozgrzeje-wkładamy blachę do pieczenia z ciasteczkami na 15-25 minut (w zależności od piekarnika). Ciasteczka powinny lekko zrumienić się na wierzchu, nabrać" brzoskwiniowego " odcienia.
- gdy ciasteczka są w piekarniku-przygotowujemy dla niego proszek. Gorzka czekolada (im gorętsza, tym lepiej, optymalnie 95%) jest kruszona w blenderze na małe okruchy. Dodaj wanilię i cynamon do kawałków czekolady i dokładnie wymieszaj. Przed użyciem włóż do lodówki.
- gdy tylko ciasteczka uzyskają złoty odcień, którego potrzebujemy, wyłącz piekarnik, wyjmij blachę do pieczenia i proszek czekoladowy. I posyp posypką ciasteczka "górą". Lepiej wlać w 2 etapach - na pierwszym posyp trochę-czekolada zacznie się topić i utworzy lepką podstawę, a następnie dodaj więcej czekolady do lepkiej warstwy (nawiasem mówiąc, stopi się mniej intensywnie). I ponownie wyjmujemy blachę do pieczenia z ciasteczkami do wyłączonego piekarnika, aż ostygnie.
gdy tylko ciasteczka ostygną, możesz podać je do stołu (możesz podać trochę ciepła, z mlekiem).
- w misce za pomocą blendera posiekaj surowe mięso (!!!) dynia. Alternatywnie możesz zetrzeć na drobnej tarce.
- do posiekanej dyni dodaj cukier, jajko i zmiękczone masło. I znowu wszystko mieszamy blenderem, aż cukier się rozpuści.
- stopniowo dodajemy mąkę do powstałej mieszanki i zagniatamy ciasto widelcem / łyżką, dla kogo jest to wygodniejsze. Rezultatem powinno być wilgotne ciasto, które lekko przylega do boków miski, ale nadaje się do modelowania.
- włącz piekarnik do ogrzewania o 180 stopni.
- gdy piekarnik się nagrzewa, zwilż ręce olejem słonecznikowym i uformuj kulki z ciasta wielkości orzecha włoskiego (+/- ), rozłóż powstałe kulki na blasze do pieczenia. Po prostu rozłożyłem go na sucho (blacha do pieczenia z powłoką tytanową), na silikonie można go po prostu rozłożyć. Ale na zwykłym - zaleca się położyć papier do pieczenia. Jak tylko Piekarnik się rozgrzeje-wkładamy blachę do pieczenia z ciasteczkami na 15-25 minut (w zależności od piekarnika). Ciasteczka powinny lekko zrumienić się na wierzchu, nabrać" brzoskwiniowego " odcienia.
- gdy ciasteczka są w piekarniku-przygotowujemy dla niego proszek. Gorzka czekolada (im gorętsza, tym lepiej, optymalnie 95%) jest kruszona w blenderze na małe okruchy. Dodaj wanilię i cynamon do kawałków czekolady i dokładnie wymieszaj. Przed użyciem włóż do lodówki.
- gdy tylko ciasteczka uzyskają złoty odcień, którego potrzebujemy, wyłącz piekarnik, wyjmij blachę do pieczenia i proszek czekoladowy. I posyp posypką ciasteczka "górą". Lepiej wlać w 2 etapach - na pierwszym posyp trochę-czekolada zacznie się topić i utworzy lepką podstawę, a następnie dodaj więcej czekolady do lepkiej warstwy (nawiasem mówiąc, stopi się mniej intensywnie). I ponownie wyjmujemy blachę do pieczenia z ciasteczkami do wyłączonego piekarnika, aż ostygnie.
gdy tylko ciasteczka ostygną, możesz podać je do stołu (możesz podać trochę ciepła, z mlekiem).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g