skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić ciasto, weź mąkę, zimne masło, lodowatą wodę i sól.
Krok 2:
Wlej mąkę, sól do miski kombajnu i dodaj pokrojone w kostkę masło.
Krok 3:
Zmiel mąkę z masłem na miękisz. Dodaj 1-2 łyżki. l zimna woda i zmielić do stanu mokrego okruchu, który powinien zebrać się w grudkę.
Krok 4:
Zbieramy powstały mokry okruch w bryłę (nie trzeba go ugniatać).
Krok 5:
Powstałe ciasto rozprowadzamy na powierzchni roboczej i zwijamy w warstwę o grubości 3-4 mm.
Krok 6:
Ciasto układamy w foremkach do pieczenia, nakłuwamy powierzchnię ciasta widelcem i wysyłamy do lodówki na 15-20 minut.
Krok 7:
Po 20 minutach przykryj każdą formę papierem do pieczenia i przykryj ładunkiem (na przykład fasolą lub groszkiem) i piecz w tej formie w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez około 10 minut. Po 10 minutach usuń ładunek z papierem i piecz przez kolejne 5-7 minut.
Krok 8:
Zróbmy nadzienie.
Krok 9:
Pokrój cebulę na półpierścienie.
Krok 10:
I smażyć na oleju roślinnym na piękny złoty kolor.
Krok 11:
Pokrój grzyby na połówki lub jeśli są duże, to na 3 części.
Krok 12:
Smażyć grzyby na złoty kolor z obu stron.
Krok 13:
Na dnie gotowych koszy układamy smażoną cebulę, na wierzchu 3-4 plastry grzybów.
Krok 14:
Do nalewania wymieszaj śmietanę, starty ser, jajko, sól i pieprz, w razie potrzeby możesz dodać świeże zioła.
Krok 15:
Napełnij kosze nadzieniem i piecz przez 15-20 minut w temperaturze 200 C (aż nadzienie się zetnie). Pozwól mu trochę ostygnąć i podawaj. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal / 100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g