Mini tarty z pieczarkami i parmezanem

pyszne, aromatyczne i bardzo piękne, a nic więcej nie jest potrzebne! Kosze są bardzo smaczne, chrupiące delikatne ciasto, pachnące grzyby, słodkawa cebula. A jeśli nadal masz możliwość używania grzybów zamiast grzybów, nie będzie można się im oprzeć!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 50 % 22 g
węglowodany 39 % 17 g
295 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić ciasto, weź mąkę, zimne masło, lodowatą wodę i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej mąkę, sól do miski kombajnu i dodaj pokrojone w kostkę masło.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiel mąkę z masłem na miękisz. Dodaj 1-2 łyżki. l zimna woda i zmielić do stanu mokrego okruchu, który powinien zebrać się w grudkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zbieramy powstały mokry okruch w bryłę (nie trzeba go ugniatać).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Powstałe ciasto rozprowadzamy na powierzchni roboczej i zwijamy w warstwę o grubości 3-4 mm.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto układamy w foremkach do pieczenia, nakłuwamy powierzchnię ciasta widelcem i wysyłamy do lodówki na 15-20 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po 20 minutach przykryj każdą formę papierem do pieczenia i przykryj ładunkiem (na przykład fasolą lub groszkiem) i piecz w tej formie w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez około 10 minut. Po 10 minutach usuń ładunek z papierem i piecz przez kolejne 5-7 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zróbmy nadzienie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój cebulę na półpierścienie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    I smażyć na oleju roślinnym na piękny złoty kolor.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pokrój grzyby na połówki lub jeśli są duże, to na 3 części.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smażyć grzyby na złoty kolor z obu stron.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na dnie gotowych koszy układamy smażoną cebulę, na wierzchu 3-4 plastry grzybów.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Do nalewania wymieszaj śmietanę, starty ser, jajko, sól i pieprz, w razie potrzeby możesz dodać świeże zioła.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Napełnij kosze nadzieniem i piecz przez 15-20 minut w temperaturze 200 C (aż nadzienie się zetnie). Pozwól mu trochę ostygnąć i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal / 100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy