bukiet róż z ciasta piekarniczego
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Włóż drożdże do mleka i dodaj do nich łyżeczkę granulowanego cukru. Odstawiamy na około 15 minut. Teraz wymieszaj wanilię i zwykły cukier, sól i mąkę. Dodaj mleko z drożdżami, żółtkami i zmiękczonym masłem. Zagniatamy wszystko razem mikserem przez około 15 minut. Pozostaw na 1-1, 5 godziny (konieczne jest, aby ciasto wzrosło 2 razy w objętości).
Krok 2:
Teraz podziel ciasto na 3 kawałki i rozwałkuj. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy koła (10 cm średnicy). Składamy 3 kawałki ciasta razem. Mocno zwiń w rurkę. Teraz pokrój rurki na 2 części pośrodku.
Krok 3:
Powstałe kwiaty układamy w naczyniu do pieczenia. Pozostaw na 45 minut, aby ciasto nadal pasowało.
Krok 4:
Następnie upiecz w piekarniku (w 180 stopniach).
Krok 5:
Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g