Arabska pita

z tym przepisem otrzymasz pyszne wypieki! Pita to arabska tortilla, która jest bardzo popularna nie tylko w ojczyźnie, ale także poza jej granicami. Jest rodzajem chleba, który jest dodatkiem do innych potraw. Pita jest dobrze wypełniona mięsem, warzywami, ziołami, serem.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 7 g
tłuszcze 8 % 4 g
węglowodany 78 % 38 g
221 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić tortillę Pete ' a? Przygotuj produkty według listy. Przesiej mąkę przez sito (weź najwyższą klasę). Używam świeżych drożdży. Jeśli weźmiesz suche, potrzebujesz ich mniej-przeczytaj instrukcje na opakowaniu i skup się na objętości mąki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiel mąkę drożdżami na miękisz. Dodaj sól, cukier, sodę i otręby, wszystko dokładnie wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W mieszance mąki zrób dziurę i wlej do niej ciepłą wodę. Zagnieść miękkie ciasto. Podczas ugniatania dodaj olej roślinny i dokładnie zagniataj ciasto. Nie powinien przyklejać się do rąk.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto przełożyć do miski i pozostawić w ciepłym miejscu na 40-60 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno wzrosnąć 2-3 razy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dopasuj ciasto rękami i podziel na 4 równe części, ostrożnie zwiń każdą część w gładką bułkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozwałkuj każdą bułkę w tortillę o grubości około 3-4 mm na blacie stołu posypanego mąką. Przenieś tortille na papier do pieczenia i pozostaw na 20-30 minut do wyrośnięcia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Piecz tortille pita na rozgrzanej blasze do pieczenia w rozgrzanym piekarniku w maksymalnej temperaturze(mój ma 240 C). Bardzo ważne jest, aby dobrze rozgrzać piekarnik i blachę do pieczenia! Przed pieczeniem delikatnie przeciągnij papier tortilli na rozgrzaną blachę do pieczenia i piecz przez 4-5 minut. Na wierzchu ciasta pozostaną lekkie, będą różowe tylko od dołu. Wyjmij tortille z piekarnika, przykryj je ręcznikiem bezpośrednio na blasze do pieczenia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ale takie ciasta są uzyskiwane w sekcji, a dokładniej w szczelinie. Wewnątrz są puste. Podawaj tortille do pierwszych dań lub nadziewaj wszelkiego rodzaju dodatkami. Smacznego!

główna różnica między pitą polega na tym, że w środku okazuje się pusta i dzięki temu można ją łatwo wypełnić dowolnym nadzieniem. Przygotowanie pity jest bardzo proste, najważniejsze jest przestrzeganie wszystkich subtelności podczas pieczenia, ponieważ jeśli piekarnik nie jest dobrze rozgrzany, istnieje możliwość, że pita nie puchnie i pozostanie ciastem (ale nadal jest bardzo smaczny). Spróbuj, spodoba ci się!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Otręby - 165   kcal/100g

Podobne przepisy