skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Najpierw musisz zmielić ghee na elastyczność, oczywiście łatwiej będzie to zrobić mikserem. Pocierać przez 20 minut (miałem cierpliwość przez 10 minut).
Krok 3:
Następnie wymieszaj jajko, cukier puder, wanilinę.
Krok 4:
Stopniowo dodawaj mąkę. Nie wlewaj wszystkiego na raz, ponieważ nie będziesz w stanie uformować ciasteczek z nadmiaru mąki. Stale staraj się ściskać ciasto w dłoni, powinno się dobrze uformować, chociaż pojawią się pęknięcia charakterystyczne dla ciastek. Uformuj okrągłe ciasteczka.
Krok 5:
Przykryj blachę do pieczenia naoliwionym papierem do pieczenia. Rozłóż ciasteczka. Zrobiłem małe, około 5-6 cm średnicy, dostałem 24 sztuki. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut. Spróbuj gotowości, jeśli wyschniesz, okaże się twardy. Nie muszą być rumiane.
Krok 6:
Gotowe chureki shakera posyp cukrem pudrem. Nie posypałam, bo dla mnie jest w nich wystarczająco dużo słodyczy. Miłego picia herbaty.
niektóre gospodynie domowe smarują Shaker chureki przed pieczeniem ubitym jajkiem.
inną opcją jest wykonanie małego wgłębienia w ciastku, wciśnięcie palca w środek i posmarowanie go ubitym żółtkiem. Okazuje się, że żółta kropka na środku shakera chureka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g