ciasteczka shakera czurek

przygotuj pyszny przysmak kuchni orientalnej! Shaker churek to przepis na kuchnię orientalną, a mianowicie azerbejdżańską. W tłumaczeniu oznacza "słodki chleb", ale w naszym rozumieniu jest to delikatne, kruche, kruche ciastko. Jak wszystkie orientalne słodycze, ciasteczka są bardzo słodkie, a shaker churek to także kaloryczna uczta, ale warto spróbować! Co więcej, przygotowanie jest bardzo proste.
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 6 g
tłuszcze 31 % 27 g
węglowodany 62 % 54 g
478 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw musisz zmielić ghee na elastyczność, oczywiście łatwiej będzie to zrobić mikserem. Pocierać przez 20 minut (miałem cierpliwość przez 10 minut).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wymieszaj jajko, cukier puder, wanilinę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Stopniowo dodawaj mąkę. Nie wlewaj wszystkiego na raz, ponieważ nie będziesz w stanie uformować ciasteczek z nadmiaru mąki. Stale staraj się ściskać ciasto w dłoni, powinno się dobrze uformować, chociaż pojawią się pęknięcia charakterystyczne dla ciastek. Uformuj okrągłe ciasteczka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj blachę do pieczenia naoliwionym papierem do pieczenia. Rozłóż ciasteczka. Zrobiłem małe, około 5-6 cm średnicy, dostałem 24 sztuki. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut. Spróbuj gotowości, jeśli wyschniesz, okaże się twardy. Nie muszą być rumiane.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe chureki shakera posyp cukrem pudrem. Nie posypałam, bo dla mnie jest w nich wystarczająco dużo słodyczy. Miłego picia herbaty.

niektóre gospodynie domowe smarują Shaker chureki przed pieczeniem ubitym jajkiem.
inną opcją jest wykonanie małego wgłębienia w ciastku, wciśnięcie palca w środek i posmarowanie go ubitym żółtkiem. Okazuje się, że żółta kropka na środku shakera chureka.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g

Podobne przepisy