Milopita - szarlotka po grecku szybko
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy niezbędne składniki do ciasta. Rozgrzej piekarnik do 180°, przygotuj formę.
Krok 2:
Ubij jajka z cukrem, dodaj wanilię i cynamon. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
Krok 3:
Obierz jabłka, Wytnij rdzeń. Pokroić w kostkę. Ziarna orzecha włoskiego smażymy na suchej patelni, a następnie drobno siekamy.
Krok 4:
Dodaj jabłka i orzechy do ciasta i delikatnie wymieszaj.
Krok 5:
Ciasto układamy w przygotowanej formie i wyrównujemy.
Krok 6:
Piec przez 30-35 minut w temperaturze 180*.
Krok 7:
Milopita jest gotowa, smacznego!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g