ciasto bezowe czekoladowe

niezwykłe ciasto spodoba się dzieciom!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 37 % 23 g
węglowodany 57 % 36 g
363 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

uwielbiam gotować i jeść różnorodne słodkie potrawy. Moim ulubionym przepisem kulinarnym jest ciasto bezowe. To o nim opowiem ci teraz. Na początek ubij białka z dosłownie kilkoma kroplami soku z cytryny na gęstą pianę. Teraz stopniowo wprowadzamy cukier puder, kontynuując ubijanie. W rezultacie powinniśmy uzyskać gęstą, gładką masę białego koloru. Dodajemy do niego drobno posiekane orzechy i delikatnie mieszamy. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem i połóż na niej bezę łyżeczką. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 100 stopni na 2 godziny. Przechodzimy do przygotowania kremu. Aby to zrobić, dokładnie wymieszaj żółtka, dodając cukier i mleko, dokładnie wymieszaj całą masę. Na bardzo małym ogniu podgrzej powstałą mieszaninę, wymieszaj. Gdy masa zgęstnieje, usuń ją z ognia. Teraz ubij zmiękczone masło. Wlej do niego schłodzoną masę żółtkową i ubij wszystko. Teraz bierzemy czekoladę i rozbijamy na kawałki, topimy ją w łaźni wodnej. Rozpuszczoną czekoladę mieszamy ze śmietaną, dodajemy rum i dobrze wbijamy. Następnie usuwamy całą tę mieszaninę do lodówki na 30 minut. Z gotowej bezy i śmietany zbieramy trójkątny kształt i wkładamy do lodówki na 2 godziny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy