skład / składniki
metoda gotowania
uwielbiam gotować i jeść różnorodne słodkie potrawy. Moim ulubionym przepisem kulinarnym jest ciasto bezowe. To o nim opowiem ci teraz. Na początek ubij białka z dosłownie kilkoma kroplami soku z cytryny na gęstą pianę. Teraz stopniowo wprowadzamy cukier puder, kontynuując ubijanie. W rezultacie powinniśmy uzyskać gęstą, gładką masę białego koloru. Dodajemy do niego drobno posiekane orzechy i delikatnie mieszamy. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem i połóż na niej bezę łyżeczką. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 100 stopni na 2 godziny. Przechodzimy do przygotowania kremu. Aby to zrobić, dokładnie wymieszaj żółtka, dodając cukier i mleko, dokładnie wymieszaj całą masę. Na bardzo małym ogniu podgrzej powstałą mieszaninę, wymieszaj. Gdy masa zgęstnieje, usuń ją z ognia. Teraz ubij zmiękczone masło. Wlej do niego schłodzoną masę żółtkową i ubij wszystko. Teraz bierzemy czekoladę i rozbijamy na kawałki, topimy ją w łaźni wodnej. Rozpuszczoną czekoladę mieszamy ze śmietaną, dodajemy rum i dobrze wbijamy. Następnie usuwamy całą tę mieszaninę do lodówki na 30 minut. Z gotowej bezy i śmietany zbieramy trójkątny kształt i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g

