ciasto biszkoptowe śmietana Rafaello

goście się zakochają! Prosty przepis na bardzo smaczne ciasto! Bardzo lubię cukierki "Rafaello". Niedawno znalazłem przepis kulinarny, który nazywał się "ciasto biszkoptowe z kwaśną śmietaną "Rafaello"". Próbowałem gotować. Niezwykłe pyszne. Radzę ci również zanotować ten przepis kulinarny.
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 18 % 11 g
węglowodany 73 % 44 g
305 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj ciasto. Aby to zrobić, ubij jajka z cukrem. Dodaj wanilinę, będzie smaczniejsza. Kontynuuj ubijanie i dodaj śmietanę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Potem mąkę. I na koniec proszek do pieczenia. Powinieneś mieć jednorodną masę. Weź naczynie do pieczenia. Posmaruj go olejem. Wlać ciasto i piec w temperaturze 170 stopni przez około 45 minut. Powstałe ciasto należy schłodzić i pokroić na trzy części.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas pieczenia ciasta przygotowujemy krem. Aby to zrobić, ubij śmietanę. Dodaj do nich śmietanę, którą wcześniej mieszamy z cukrem i wanilią. Następnie robimy nadzienie. Namocz żelatynę. Rozmrozić jagody.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie zetrzyj je na mniejsze kawałki. Włóż je do rondla, przykryj cukrem i podpal. Doprowadzić do wrzenia i dodać żelatynę. Następnie robimy syrop. Konieczne jest podgrzanie wody. Gdy się zagotuje, dodaj cukier i koniak. Po zakończeniu zbieramy nasze ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto najpierw namocz w syropie. Rozłóż jagody na pierwszym cieście i posmaruj je kremem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Cukierki "Rafaello" ugniatamy i kładziemy na śmietanie. Dalej drugie ciasto. Znowu jagody, śmietana i cukierki. Potem trzecie ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smarujemy go kremem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Z boku kładziemy cukierki, a samo ciasto posypujemy płatkami kokosowymi.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto w lodówce przez co najmniej 5 godzin.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Candy - 397   kcal/100g

Podobne przepisy