łosoś z warzywami w sosie pomidorowo-miodowym

niezwykle smaczne danie spodoba się wszystkim!
ninaolaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 9 g
tłuszcze 29 % 6 g
węglowodany 29 % 6 g
114 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

Chcę zaoferować przepis na rybę z warzywami w sosie pomidorowo-miodowym. Nie zdziw się,to bardzo popularne jedzenie w norweskich restauracjach. Miałem szczęście kiedyś tam odwiedzić i spróbować tego arcydzieła, nie boję się tego słowa. Zróbmy to w domu. w końcu nie ma tu nic trudnego.

Zacznijmy od sosu. Wrzuć pomidory do wrzącej wody a następnie usuń skórkę. Przecierać. Wymieszaj z miodem, oliwą z oliwek i keczupem. Tutaj możesz wziąć chili, jeśli jesteś fanem pikantnych. Również zioła i sól do smaku. Następnie musimy usmażyć łososia, a następnie zieloną cebulę, brokuły i pomidory. Umieść to wszystko na głębokiej patelni, polej białym winem, przetrzyj posiekaną bazylią, tymiankiem, czosnkiem i włóż do piekarnika na dziesięć minut. Gdy danie jest gotowe, polej sosem pomidorowo-miodowym. Taka ryba jest zwykle podawana z ryżem i białym wytrawnym winem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal / 100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Łosoś na parze - 197   kcal/100g
  • Gotowany łosoś - 189   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 140   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal / 100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy