okoń morski w folii z ziemniakami i cebulą

niesamowicie pyszne, proste i oryginalne! Mężczyzna zostanie podbity! Po wypróbowaniu dania z okonia morskiego w restauracji przez długi czas szukałem przepisu na jego przygotowanie. I tak-toniedawno natknąłem się na podobny przepis. To jedzenie smakuje bardzo podobnie do jedzenia w restauracji, a przepis nazywa się "pieczony okoń morski".
zliuka17Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 8 g
tłuszcze 41 % 11 g
węglowodany 30 % 8 g
106 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

oczyść rybę z łusek i narządów wewnętrznych, dobrze spłucz. Posyp solą i pieprzem. Wrzuć mąkę, usmaż z obu stron. Obierz, umyj i pokrój ziemniaki w paski. Smażyć na oleju do połowy ugotowanego, uzyskując lekki rumieniec. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Arkusz folii przygotowany na dole jest podwojony. Wlej część smażonych ziemniaków. Wlej część przygotowanej cebuli i kopru na wierzch. Doprawiamy majonezem lub śmietaną. Połóż rybę na majonezie, a także posmaruj kwaśną śmietaną lub majonezem. Wylej resztki ziemniaków, cebuli i kopru na rybę, połóż kilka liści laurowych. Pokrywamy kolejny arkusz folii i mocujemy krawędzie, tworząc imitację boków. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut. Podawaj danie do gotowania na stole, lekko ostudzając i usuwając górną część folii.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Okoń morski - 79   kcal/100g

Podobne przepisy