ciasto jabłkowe z rodzynkami i cynamonem

Szarlotka to klasyka! Dla miłośników pieczenia i słodyczy! Zwykłym, można powiedzieć, tradycyjnym przepisem kulinarnym kuchni rosyjskiej jest ciasto francuskie jabłkowe, na które można kupić gotowe ciasto francuskie. Okaże się to znacznie szybciej, ponieważ przygotowanie ciasta w różnych ciasteczkach zajmuje najwięcej czasu. Myślę, że nie warto mówić, że ciasto okazuje się bardzo smaczne, delikatne, idealnie nadaje się do domowej herbaty zarówno wieczorem, jak i rano, jest przygotowywane bardzo szybko.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 33 % 17 g
węglowodany 59 % 30 g
286 kcal
IG: 10 / 77 / 13

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.

więc najpierw obieramy nasze jabłka, a następnie kroimy je w drobną kostkę. Wymieszaj z rodzynkami, cukrem i cynamonem, pozostaw do namoczenia aromatów.
rozwałkuj ciasto francuskie cienką warstwą, a następnie odetnij krawędzie, aby uzyskać równy prostokąt. Kładziemy nasze nadzienie na jednej krawędzi i ostrożnie owijamy ciasto, tworząc bułkę. Aby warstwy naszej bułki nie rozchodziły się, lepiej posmarować je wcześniej ubitym białkiem.
następnie bułkę należy włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni. Nie zajmie to dużo czasu, około 20-30 minut. Jedzenie jest po prostu pyszne.
możesz posmarować gotową bułkę masłem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal / 100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy