Szarlotka z ciasta drożdżowego na maśle roślinnym

piękne i magicznie pyszne ciasto na herbatę. Przygotowanie tego wspaniałego deseru zwanego "szarlotką z ciasta drożdżowego" zajmie sporo czasu. Ale dzieje się tak tylko wtedy, gdy wprowadzisz w życie przepis kulinarny, który nazywa się "od" I "do". Jeśli po prostu kupisz chude ciasto drożdżowe w sklepie, gotowanie zajmie bardzo mało czasu (i wysiłku), co jest ważne dla wielu współczesnych gospodyń domowych (w tym mnie). Ale jeśli wkrótce uważasz, że jedzenie powinno być całkowicie i całkowicie ugotowane "ręcznie", poświęć kilka godzin na ciasto, ciasto będzie tylko lepsze. Nasz przepis dotyczy kuchni rosyjskiej.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 9 % 4 g
węglowodany 83 % 39 g
208 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.

bierzemy dużą miskę, wlewamy do niej ciepłą wodę, powoli dodajemy cukier i sól, a następnie wprowadzamy drożdże. Gdy całkowicie rozpuszczą się w wodzie, wlej olej roślinny i ostrożnie wlej przesianą mąkę. Zagniatamy ciasto, ugniatamy, aż będzie łatwo oderwać się od palców. Teraz wkładamy go do miski, pokrywamy olejem roślinnym, przykrywamy płócienną serwetką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto musi wyrosnąć dwa razy, zanim będzie można je pokroić.
odcinamy jedną trzecią i odkładamy na bok, resztę zwijamy w warstwę o grubości 1-1, 5 cm, wkładamy do blachy do pieczenia, formujemy boki.
jabłek nie można obrać, wystarczy zetrzeć, doprawić cukrem. Powstałą masę ułożyć na cieście, wygładzić i przykryć "kiełbaskami" z ciasta w postaci kratki. Jeśli po wykonaniu rusztu pozostało jeszcze trochę ciasta, uformuj z nich liście, kwiaty i wszystko, czego dusza zapragnie. Zanim upieczesz ciasto, powinno przyjść jeszcze raz.
piec w piekarniku rozgrzanym do 180C przez 40 minut (dokładny czas zależy od piekarnika).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy