skład / składniki
gotowanie krok po kroku
bierzemy dużą miskę, wlewamy do niej ciepłą wodę, powoli dodajemy cukier i sól, a następnie wprowadzamy drożdże. Gdy całkowicie rozpuszczą się w wodzie, wlej olej roślinny i ostrożnie wlej przesianą mąkę. Zagniatamy ciasto, ugniatamy, aż będzie łatwo oderwać się od palców. Teraz wkładamy go do miski, pokrywamy olejem roślinnym, przykrywamy płócienną serwetką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto musi wyrosnąć dwa razy, zanim będzie można je pokroić.
odcinamy jedną trzecią i odkładamy na bok, resztę zwijamy w warstwę o grubości 1-1, 5 cm, wkładamy do blachy do pieczenia, formujemy boki.
jabłek nie można obrać, wystarczy zetrzeć, doprawić cukrem. Powstałą masę ułożyć na cieście, wygładzić i przykryć "kiełbaskami" z ciasta w postaci kratki. Jeśli po wykonaniu rusztu pozostało jeszcze trochę ciasta, uformuj z nich liście, kwiaty i wszystko, czego dusza zapragnie. Zanim upieczesz ciasto, powinno przyjść jeszcze raz.
piec w piekarniku rozgrzanym do 180C przez 40 minut (dokładny czas zależy od piekarnika).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g