skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ubij jajka z cukrem tradycyjnym i waniliowym na pianę. Wskazane jest przesianie mąki i proszku do pieczenia. Następnie wymieszaj z jajkami i stopniowo wlewaj Buttermilch lub kefir – jak chcesz.
ciasto jest już gotowe, teraz wylejemy je na wysoki arkusz, nasmarowany wcześniej tłuszczem. Jego rozmiar powinien wynosić około 33:39:3 cm ciasto równomiernie posypujemy płatkami kokosowymi wymieszanymi z cukrem.
włóż arkusz ciasta do piekarnika i upiecz go przez około 25-35 minut, w zależności od stopnia nagrzania piekarnika. I sprawdzamy gotowość wykałaczką. Nawiasem mówiąc, pod warunkiem, że piekarnik zbyt mocno się piecze, kokos może się trochę spalić na wierzchu.
a teraz śmietanę gotujemy z masłem i polewamy (najlepiej łyżką) całą powierzchnię naszego słodkiego ciasta, gdy jest gorące. A kiedy nasze dzieło sztuki lekko ostygnie, możesz podać je do stołu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g