kwaśna śmietana na mleku

kremowe nadzienie tego ciasta zadziwi Twoją głowę! Jeśli masz niewielkie doświadczenie w zakresie pieczenia, ale chcesz uzyskać odpowiedni przepis na ciasto z kwaśną śmietaną, zaleca się przestrzeganie ściśle instrukcji. Wynik będzie co najmniej dobry, mogę za to ręczyć. Jeśli chodzi nie tylko o smaczne, ale także zdrowe jedzenie, które na przykład można bezpiecznie podawać dzieciom, każda matka zastanawia się: jakiego przepisu kulinarnego użyć do tych celów? W mojej osobistej książce kucharskiej jest kilka potraw, które spełniają wszystkie określone wymagania, a teraz podzielę się z wami jednym takim daniem, a mianowicie przepisem na kwaśną śmietanę.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 7 g
tłuszcze 26 % 11 g
węglowodany 58 % 25 g
228 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Więc zaczynamy gotowanie od wyrabiania ciasta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby to zrobić, lekko ubij jajka z cukrem,

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj olej

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drożdże

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sól i soda na czubku noża

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie dodaj mleko do masy i mieszaj, aż będzie gładkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj trochę mąki

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    I zagniatamy niezbyt strome ciasto.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieszczamy go na około godzinę w ciepłym miejscu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po tym czasie wyjmujemy wyrośnięte ciasto. Rozwijamy okrąg o nieco większej średnicy niż forma do pieczenia, uzyskuje się rodzaj boków. Ciasto układamy na formie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Teraz wymieszaj składniki nadzienia

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ubij jajka z cukrem

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj śmietanę i ponownie ubij

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    I wlej ciasto na wierzch, możesz zgiąć boki do wewnątrz.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Piecz nasze ciasto przez 35-40 minut w temperaturze 190-200 stopni!

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ciesz się pysznym jedzeniem!

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Smacznego

jeśli podzielisz ciasto na 2 części, otrzymasz 2 ciasta z tą kompozycją.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy