kruche ciasto jabłkowo-orzechowe z orzechami, rodzynkami i jabłkami

wspaniałe ciasto o magicznym smaku na przyjazne spotkania. Każda książka kucharska oferuje kilkadziesiąt różnych przepisów kulinarnych na szarlotkę i to nie jest limit. To jedzenie jest tak różnorodne, że każda gospodyni domowa może znaleźć przepis na smak i gust. Sugerujemy przygotowanie chyba najsłynniejszego z tych ciast-piaskowej szarlotki.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 3 g
tłuszcze 29 % 10 g
węglowodany 62 % 21 g
184 kcal
IG: 33 / 19 / 48

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

do tego ciasta najpierw przygotowuje się nadzienie. Jabłka należy obrać i pokroić w cienkie plasterki. Następnie dodaj do nich rodzynki, skórkę z cytryny, cynamon i posiekane orzechy.
aby zrobić ciasto, najpierw zmiękcz masło, a następnie wymieszaj z cukrem pudrem i jajkiem i dodaj mąkę.

ciasto dobrze zagnieść, zwinąć z niego kulkę i pozostawić owinięte w przezroczystą torbę w lodówce na 30-40 minut. Następnie ciasto rozwałkuje się na warstwę o grubości 5-7 mm, wycina się z niego okrąg o rozmiarze nieco większym niż forma do pieczenia. Następnie nasmaruj formę tłuszczem i włóż do niej ciasto. Następnie nadzienie jabłkowe układa się na cieście i wkłada ciasto do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 30 minut, aż powstanie złoty kolor.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal / 100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy