skład / składniki
gotowanie krok po kroku
do tego ciasta najpierw przygotowuje się nadzienie. Jabłka należy obrać i pokroić w cienkie plasterki. Następnie dodaj do nich rodzynki, skórkę z cytryny, cynamon i posiekane orzechy.
aby zrobić ciasto, najpierw zmiękcz masło, a następnie wymieszaj z cukrem pudrem i jajkiem i dodaj mąkę.
ciasto dobrze zagnieść, zwinąć z niego kulkę i pozostawić owinięte w przezroczystą torbę w lodówce na 30-40 minut. Następnie ciasto rozwałkuje się na warstwę o grubości 5-7 mm, wycina się z niego okrąg o rozmiarze nieco większym niż forma do pieczenia. Następnie nasmaruj formę tłuszczem i włóż do niej ciasto. Następnie nadzienie jabłkowe układa się na cieście i wkłada ciasto do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 30 minut, aż powstanie złoty kolor.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal / 100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g