krucha szarlotka na margarynie

niesamowicie pyszne ciasto z delikatnym sufletem jabłkowym! Czas gotowania - 1 godzina. Jabłka należy włożyć do piekarnika na samym początku, dopiero potem zrobić ciasto, gdy będzie leżało na zimno, przygotować nadzienie. To cudowne kruche ciasto z jabłkami przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodyczy. Kruche ciasto kruche, które po prostu rozpływa się w ustach i delikatny suflet jabłkowy - to połączenie jest niepowtarzalne! Kiedyś znalazłem jego przepis w Internecie i przepisałem go do mojego notatnika na przepisy.
LiovitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 34 % 25 g
węglowodany 57 % 42 g
414 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.

aby przygotować kruche ciasto, wymieszaj zmiękczoną margarynę z żółtkami (do sufletu potrzebujemy białek), zmiksowaną z cukrem. Do mąki pszennej dodaj odrobinę sody oczyszczonej i kwasu cytrynowego i powoli wymieszaj z margaryną i żółtkami. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na pół godziny lub godzinę. Do sufletu przygotuj jabłka: pokrój je na pół, obierz z rdzenia i skórki i upiecz w piekarniku. Następnie zamień je w puree za pomocą blendera, dodaj cukier i gotuj na małym ogniu, aż będą gęste. Ubij białka, dodaj do nich mus jabłkowy i jeszcze raz ubij. Teraz pozostaje uformować samo ciasto: weź ogniotrwałą formę, połóż ciasto na dnie, rozprowadzając je również na ścianach, a na wierzchu umieść suflet jabłkowy. Piecz ciasto w rozgrzanym piekarniku przez około pół godziny. Kiedy suflet się zrumieni, oznacza to, że ciasto jest gotowe. Wyłącz piekarnik i pozostaw go w środku, aż ostygnie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy