skład / składniki
gotowanie krok po kroku
aby przygotować kruche ciasto, wymieszaj zmiękczoną margarynę z żółtkami (do sufletu potrzebujemy białek), zmiksowaną z cukrem. Do mąki pszennej dodaj odrobinę sody oczyszczonej i kwasu cytrynowego i powoli wymieszaj z margaryną i żółtkami. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na pół godziny lub godzinę. Do sufletu przygotuj jabłka: pokrój je na pół, obierz z rdzenia i skórki i upiecz w piekarniku. Następnie zamień je w puree za pomocą blendera, dodaj cukier i gotuj na małym ogniu, aż będą gęste. Ubij białka, dodaj do nich mus jabłkowy i jeszcze raz ubij. Teraz pozostaje uformować samo ciasto: weź ogniotrwałą formę, połóż ciasto na dnie, rozprowadzając je również na ścianach, a na wierzchu umieść suflet jabłkowy. Piecz ciasto w rozgrzanym piekarniku przez około pół godziny. Kiedy suflet się zrumieni, oznacza to, że ciasto jest gotowe. Wyłącz piekarnik i pozostaw go w środku, aż ostygnie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g