skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Uwielbiam pyszne i niezwykłe jedzenie. Ten przepis kulinarny pochodzi z działu pyszne. Ciasto śmietanowe od zwykłego masła różni się delikatniejszą konsystencją. Ponadto mieszanie dwóch części ciasta-jasnego i brązowego-wygląda bardzo nietypowo. Ubij jajka, granulowany cukier i wanilinę mikserem. Następnie dodaj śmietanę i olej roślinny i kontynuuj ubijanie. Stopniowo dodajemy mąkę zmieszaną z sodą. Następnie oddziel połowę ciasta i wymieszaj w nim proszek kakaowy. W drugiej połowie dodaj wiśnie. Przygotowujemy formę-smarujemy ją masłem i posypujemy kaszą manną. Rozłóż w jednej połowie formy, jasnej części ciasta, w drugiej ciemnej. Możesz rozłożyć ciasto warstwami, ale bez mieszania. Ciasto piecze się przez 45 minut w rozgrzanym piekarniku. Gotowość sprawdzamy długim i cienkim drewnianym patyczkiem. Umieść gorącą formę na zimnym, wilgotnym ręczniku. Gdy ciasto lekko ostygnie, wyjmujemy je i dekorujemy, jeśli chcesz.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g