Zapiekanka ryżowa

zaskakująco smaczna pikantna zapiekanka z ryżem i warzywami! Mój mąż uwielbia ryż. Specjalnie dla niego przygotowuję różne potrawy z tego zboża. W zeszłym tygodniu znajomy opowiedział mi o oryginalnym przepisie na zapiekankę ryżową. Nie tracąc ani minuty, zacząłem go przygotowywać. Mówię Ci, jak to było.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 4 g
tłuszcze 26 % 6 g
węglowodany 57 % 13 g
141 kcal
IG: 15 / 85 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
na początek wlej ryż do sita i dokładnie spłucz pod strumieniem zimnej wody, aż woda będzie czysta. Następnie wlej wodę do średniego rondla, dodaj trochę soli i zagotuj. Następnie wlej do niego ryż, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 7-10 minut. W tym czasie Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i pokrój nadzienie do naszej zapiekanki: szynkę w kostkę, kiełbasę w plastry lub małe kawałki. Obierz cebulę, a także pokrój w kostkę. Obieramy marchewki, myjemy je, a także kroimy w małe kostki. Teraz topimy tłuszcz i smażymy na nim marchewki i cebulę. Stopniowo dodajemy posiekaną kiełbasę, szynkę, natkę pietruszki do całkowitej masy, nadal smażymy, mieszając. Gdy wszystkie produkty zostaną usmażone, zdejmij patelnię z ognia. Kładziemy na patelni bez rączki, posmarowanej olejem, część ryżu, ubijamy, kładziemy nadzienie na wierzchu, które przykrywamy drugą częścią ryżu. Włóż patelnię do piekarnika i piecz przez 15-20 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa wędzona - 507   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 896   kcal/100g

Podobne przepisy