Zapiekanka ryżowa
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
na początek wlej ryż do sita i dokładnie spłucz pod strumieniem zimnej wody, aż woda będzie czysta. Następnie wlej wodę do średniego rondla, dodaj trochę soli i zagotuj. Następnie wlej do niego ryż, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 7-10 minut. W tym czasie Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i pokrój nadzienie do naszej zapiekanki: szynkę w kostkę, kiełbasę w plastry lub małe kawałki. Obierz cebulę, a także pokrój w kostkę. Obieramy marchewki, myjemy je, a także kroimy w małe kostki. Teraz topimy tłuszcz i smażymy na nim marchewki i cebulę. Stopniowo dodajemy posiekaną kiełbasę, szynkę, natkę pietruszki do całkowitej masy, nadal smażymy, mieszając. Gdy wszystkie produkty zostaną usmażone, zdejmij patelnię z ognia. Kładziemy na patelni bez rączki, posmarowanej olejem, część ryżu, ubijamy, kładziemy nadzienie na wierzchu, które przykrywamy drugą częścią ryżu. Włóż patelnię do piekarnika i piecz przez 15-20 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Gotowana szynka - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasa wędzona - 507 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 896 kcal/100g