zapiekanka ziemniaczana z mieloną wołowiną
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
posiekaj główkę cebuli niezbyt grubo i smaż ją w niewielkiej ilości oleju roślinnego, aż będzie przezroczysta. Następnie dodaj mieloną wołowinę i kontynuuj gotowanie, od czasu do czasu mieszając, aż mięso mielone całkowicie zmieni kolor. Sól i pieprz zawartość patelni. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu do pieczenia układamy plasterki ziemniaków na zakładkę (jedna trzecia całkowitej objętości ziemniaków). Sól i pieprz równomiernie, a także wlej część śmietany. Następujące warstwy: połowa mięsa mielonego, ziemniaki i śmietana posypane solą i pieprzem, pozostałe mięso mielone. Ostatnia warstwa pochodzi z ziemniaków. Wymieszaj pozostałą ilość śmietany ze śmietaną do uzyskania gładkiej konsystencji, soli i pieprzu. Pokrywamy górną część zapiekanki tą mieszanką i wysyłamy ją do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na godzinę. Gotowość zapiekanki sprawdzamy wykałaczką, która powinna łatwo do niej wejść. Jeśli góra jest bardzo brązowa,przykryj folią. Zapiekanka ziemniaczana z mieloną wołowiną jest dobra zarówno na zimno, jak i na gorąco. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Beztłuszczowa śmietana - 59 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g