Zapiekanka ziemniaczana z mięsem z indyka
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
pokrój główkę cebuli w paski i spasseruj na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym na złoty kolor. Następnie dodaj mięso mielone do patelni i smaż wszystko razem, mieszając przez 7 minut. Umyte ziemniaki obrać i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Na dnie natłuszczonego naczynia do pieczenia układamy ziemniaki w jednej warstwie, polewając śmietaną i posypując solą i pieprzem. Następnie równomiernie rozprowadź część mięsa mielonego. Naprzemiennie warstwy ziemniaków i mięsa mielonego, aby ziemniaki były na wierzchu. Wlać zapiekankę pozostałą śmietaną. Wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około godzinę. Pod koniec gotowania posyp zapiekankę startym parmezanem i pozostaw w piekarniku na kolejne 10 minut. Ser powinien się zrumienić. Zapiekanka ziemniaczana z mięsem z indyka jest gotowa, smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal/100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Beztłuszczowa śmietana - 59 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g