Zapiekanka ziemniaczana z mięsem z indyka

pyszna zapiekanka dla najbardziej ukochanych-lekka i pożywna! Kulinarny przepis na tę zapiekankę można zaliczyć do kategorii zdrowej żywności. Bardzo smaczne i satysfakcjonujące danie na zimowe wieczory. Zróbmy zapiekankę ziemniaczaną z mięsem z indyka.
Xunya * ♫•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 9 g
tłuszcze 25 % 6 g
węglowodany 38 % 9 g
119 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
pokrój główkę cebuli w paski i spasseruj na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym na złoty kolor. Następnie dodaj mięso mielone do patelni i smaż wszystko razem, mieszając przez 7 minut. Umyte ziemniaki obrać i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Na dnie natłuszczonego naczynia do pieczenia układamy ziemniaki w jednej warstwie, polewając śmietaną i posypując solą i pieprzem. Następnie równomiernie rozprowadź część mięsa mielonego. Naprzemiennie warstwy ziemniaków i mięsa mielonego, aby ziemniaki były na wierzchu. Wlać zapiekankę pozostałą śmietaną. Wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około godzinę. Pod koniec gotowania posyp zapiekankę startym parmezanem i pozostaw w piekarniku na kolejne 10 minut. Ser powinien się zrumienić. Zapiekanka ziemniaczana z mięsem z indyka jest gotowa, smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tusza z indyka bez skóry - 161   kcal/100g
  • Indyk II kategorii - 194   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Beztłuszczowa śmietana - 59   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy