bujne placki z cukinii na patelni

proste, szybkie, ze zwykłych produktów, dla całej rodziny! Bujne placki z cukinii na patelni to przepis na letnie danie sezonowe, gdy dojrzewają młode warzywa. To z nich powstają najdelikatniejsze i najsmaczniejsze naleśniki. Dodanie mąki sprawia, że ciasto jest grubsze, a same placki są grubsze i bardziej puszyste.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 4 g
tłuszcze 14 % 3 g
węglowodany 68 % 15 g
108 kcal
IG: 21 / 0 / 79

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bujne placki z cukinii na patelni? Przygotuj jedzenie. Która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce i małych nasionach. Ilość mąki może różnić się od podanej w przepisie, będzie to zależeć od soczystości cukinii.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj cukinię, odetnij końcówki i obierz. Wygodnie jest zrobić to za pomocą obieraczki do warzyw, a następnie bardzo cienka warstwa zostanie usunięta. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i odetnij środek nasionami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj cukinię na średniej tarce. Lub na dużym, w tym przypadku naleśniki okażą się bardziej teksturowane.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Użyj rąk, aby wycisnąć sok z masy cukinii. Odcedź go do osobnego naczynia, ale nie wylewaj, sok może się później przydać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wbij jajka do cukinii, dodaj trochę mąki, sól. Wymieszać. Następnie dodaj mąkę w częściach, za każdym razem mieszając masę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto powinno być gęste jak naleśniki. Jeśli wyszedł zbyt gęsty, rozcieńczyć go pozostawionym sokiem. Możesz również dodać ulubione przyprawy, czosnek i zioła do smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej patelnię z grubym dnem na dużym ogniu. Wlej na nią trochę oleju roślinnego. Rozłóż ciasto łyżką na patelni, tworząc małe naleśniki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smaż je na średnim ogniu na złoty kolor najpierw z jednej strony, a następnie odwróć i usmaż z drugiej. Wyjmij gotowe naleśniki z patelni. Smażyć w ten sposób placki z całego ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj naleśniki od razu do stołu, dobrze do nich pasuje kwaśna śmietana. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy