skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bujne placki z cukinii na patelni? Przygotuj jedzenie. Która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce i małych nasionach. Ilość mąki może różnić się od podanej w przepisie, będzie to zależeć od soczystości cukinii.
Krok 2:
Umyj cukinię, odetnij końcówki i obierz. Wygodnie jest zrobić to za pomocą obieraczki do warzyw, a następnie bardzo cienka warstwa zostanie usunięta. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i odetnij środek nasionami.
Krok 3:
Zetrzyj cukinię na średniej tarce. Lub na dużym, w tym przypadku naleśniki okażą się bardziej teksturowane.
Krok 4:
Użyj rąk, aby wycisnąć sok z masy cukinii. Odcedź go do osobnego naczynia, ale nie wylewaj, sok może się później przydać.
Krok 5:
Wbij jajka do cukinii, dodaj trochę mąki, sól. Wymieszać. Następnie dodaj mąkę w częściach, za każdym razem mieszając masę.
Krok 6:
Ciasto powinno być gęste jak naleśniki. Jeśli wyszedł zbyt gęsty, rozcieńczyć go pozostawionym sokiem. Możesz również dodać ulubione przyprawy, czosnek i zioła do smaku.
Krok 7:
Rozgrzej patelnię z grubym dnem na dużym ogniu. Wlej na nią trochę oleju roślinnego. Rozłóż ciasto łyżką na patelni, tworząc małe naleśniki.
Krok 8:
Smaż je na średnim ogniu na złoty kolor najpierw z jednej strony, a następnie odwróć i usmaż z drugiej. Wyjmij gotowe naleśniki z patelni. Smażyć w ten sposób placki z całego ciasta.
Krok 9:
Podawaj naleśniki od razu do stołu, dobrze do nich pasuje kwaśna śmietana. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g