babeczka z kwaśną śmietaną na margarynie i śmietanie

Prosta i pyszna babeczka pasuje do domowych spotkań przy filiżance herbaty! Ile znasz przepisów kulinarnych na ciasto? Dużo, bardzo, bardzo dużo. To jedzenie jest wysokokaloryczne, ale nie przeszkadza mi to, nie cierpię na nadmiar wagi i nie boję się wyzdrowieć, jakoś cały ten szum z odchudzaniem mnie nie dotyka. Uważam to za bzdury i wypompowywanie pieniędzy z naszej niezbyt bogatej populacji. Aby być szczupłym, musisz być bogaty, nie schudniesz na makaronie i ziemniakach. No cóż, nie o tym teraz mówimy. Niedawno znalazłem nowy przepis na ciasto na śmietanie, wyobraź sobie, czytałem jakąś książkę, a tam bohaterka maluje o swoich umiejętnościach kulinarnych. Więc stamtąd wyciągnąłem swój przepis. Bardzo mi się podobało, proste, tanie i gniewne. Możesz zadowolić siebie i bliskich zarówno w weekendy, jak i wieczorem, jeśli nagle nie jesteś bardzo zmęczony po pracy.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 33 % 22 g
węglowodany 59 % 39 g
375 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.

stopić margarynę, najlepiej pokroić ją wcześniej na mniejsze, więc okaże się to szybciej. Schłodzić do temperatury pokojowej. Delikatnie wymieszaj z resztą składników. Możesz dodać suszone owoce lub orzechy do smaku. Ciasto powinno przypominać gęstą śmietanę. Formę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Piec ciasto w temperaturze 180º przez 40-50 minut. Podawać z herbatą, w tym przypadku piję ją bez cukru.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy