skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Oddziel jajka i wlej żółtka do jednej miski, a białka do drugiej. Zamykamy folią, aby ogrzały się w temperaturze pokojowej. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Krok 3:
Ubij masło w mikserze do miękkości, dodaj cukier (150 G) i ubij przez 2-3 minuty. Dodajemy żółtka po jednym na raz, ubijając przez dwie minuty. Dodaj ekstrakt waniliowy i powoli wprowadzaj mleko i mąkę. Wszystko to dokładnie ubij z małą prędkością, aż będzie gładkie. W osobnej misce z miksera zaczynamy ubijać białka, dodajemy do nich krem z kamienia nazębnego, pozostały cukier i ubijamy, aż uzyskasz gęstą białą masę.
Krok 4:
Delikatnie wymieszaj ciasto z białkami. Bierzemy 12 metalowych lub papierowych foremek do pieczenia.
Krok 5:
Metal należy nasmarować olejem. I równomiernie wypełnij je ciastem. Piec około 20 minut do jasnobrązowego w 120-150C Mam bardzo małe formy (średnica 2 cm))
Krok 6:
Robienie glazury. W mikserze mieszamy masło, mleko lub śmietanę. Przy niskiej prędkości wbijamy cukier puder. Dodaj mleko i ubij, aż będzie gładkie z dużą prędkością, około 5 minut. W tym samym czasie do glazury można dodać barwnik spożywczy. Ciasto pokrywamy lukrem szpatułką. Posyp wielobarwnym proszkiem na wierzchu
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal / 100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal / 100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal / 100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g
- Kamień nazębny - 0 kcal/100g