pyszne białe ciasteczka biszkoptowe

maleńkie słodkie ciastka, które po cichu znikają w ustach. Dzieci często wolą ciasta od innych potraw. Oczywiście to nie jest dobre. Ale rozpieszczanie dzieci na wakacjach pysznymi ciastami jest święte. Proponuję przepis kulinarny & quot; białe ciasta& quot;, które są bardzo popularne w Europie.
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 4 g
tłuszcze 27 % 20 g
węglowodany 68 % 50 g
387 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oddziel jajka i wlej żółtka do jednej miski, a białka do drugiej. Zamykamy folią, aby ogrzały się w temperaturze pokojowej. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij masło w mikserze do miękkości, dodaj cukier (150 G) i ubij przez 2-3 minuty. Dodajemy żółtka po jednym na raz, ubijając przez dwie minuty. Dodaj ekstrakt waniliowy i powoli wprowadzaj mleko i mąkę. Wszystko to dokładnie ubij z małą prędkością, aż będzie gładkie. W osobnej misce z miksera zaczynamy ubijać białka, dodajemy do nich krem z kamienia nazębnego, pozostały cukier i ubijamy, aż uzyskasz gęstą białą masę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Delikatnie wymieszaj ciasto z białkami. Bierzemy 12 metalowych lub papierowych foremek do pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Metal należy nasmarować olejem. I równomiernie wypełnij je ciastem. Piec około 20 minut do jasnobrązowego w 120-150C Mam bardzo małe formy (średnica 2 cm))

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Robienie glazury. W mikserze mieszamy masło, mleko lub śmietanę. Przy niskiej prędkości wbijamy cukier puder. Dodaj mleko i ubij, aż będzie gładkie z dużą prędkością, około 5 minut. W tym samym czasie do glazury można dodać barwnik spożywczy. Ciasto pokrywamy lukrem szpatułką. Posyp wielobarwnym proszkiem na wierzchu

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal / 100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal / 100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal / 100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g
  • Kamień nazębny - 0   kcal/100g

Podobne przepisy