babeczka na kefirze z dżemem prosta

taka babeczka odniesie sukces nawet niezbyt wykwalifikowanemu cukiernikowi. Mogę ci powiedzieć na pewno, że możesz upiec babeczkę na kefirze, prawie nie wydając pieniędzy. Ten najbardziej kulinarny przepis na babeczkę na kefirze dowiedziałem się zupełnie przypadkowo. Jechałam do pracy, a z przodu siedziały dwie bardzo gadatliwe ciotki. Pękały, bolała mnie nawet głowa, ale potem jakoś słuchałem, a raczej słuchałem prawie całego autobusu, a jeszcze bardziej - po prostu nie można było ich nie usłyszeć. Cóż, jedna inna powiedziała, jak piecze ciasta, ciasta i babeczki, a oni spierali się, czyje babeczki są lepsze, zaczęli dzielić się swoimi przepisami kulinarnymi. Mimowolnie zapamiętałem jeden – wydawał się zbyt prosty.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 4 % 2 g
węglowodany 83 % 45 g
223 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

więc to jest przepis na babeczkę na kefirze. Ubij jajka, dodaj kefir i dżem – wymieszaj. Najlepiej nadaje się dżem z czarnej porzeczki, Nie wiem dlaczego, ale ustaliłem to empirycznie, więc po prostu uwierz lub eksperymentuj sam. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia lub sodą, co masz pod ręką. Jeśli twój dżem jest płynny, weź więcej mąki, ważne jest, aby ciasto przypominało śmietanę gęstością. Ogólnie rzecz biorąc, ugniataj trochę grubsze niż naleśniki. Nasmaruj formę, włóż do niej ciasto. Piec 40 minut w temperaturze 180º. Kiedy po raz pierwszy zagniatałem ciasto, moje dziecko spojrzało-spojrzało i powiedziało: "Nie będę jadł brudnego jedzenia". To jej kolor ciasta ostrzegł. Ale nic-wciągnąłem się, teraz nie pociągniesz za uszy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy