babeczka na kefirze z dżemem prosta
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
więc to jest przepis na babeczkę na kefirze. Ubij jajka, dodaj kefir i dżem – wymieszaj. Najlepiej nadaje się dżem z czarnej porzeczki, Nie wiem dlaczego, ale ustaliłem to empirycznie, więc po prostu uwierz lub eksperymentuj sam. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia lub sodą, co masz pod ręką. Jeśli twój dżem jest płynny, weź więcej mąki, ważne jest, aby ciasto przypominało śmietanę gęstością. Ogólnie rzecz biorąc, ugniataj trochę grubsze niż naleśniki. Nasmaruj formę, włóż do niej ciasto. Piec 40 minut w temperaturze 180º. Kiedy po raz pierwszy zagniatałem ciasto, moje dziecko spojrzało-spojrzało i powiedziało: "Nie będę jadł brudnego jedzenia". To jej kolor ciasta ostrzegł. Ale nic-wciągnąłem się, teraz nie pociągniesz za uszy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g