babeczka nadziewana mieszanką suszonych owoców i migdałów

podaruj sobie i swojej rodzinie pachnącą i delikatną babeczkę!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 24 % 16 g
węglowodany 65 % 43 g
342 kcal
IG: 5 / 37 / 58

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki. Jeśli nie lubisz alkoholu, nie możesz dodać koniak. Aby uzyskać smak, w razie potrzeby możesz dodać skórkę pomarańczową lub cytrynową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij miękkie masło z cukrem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnym pojemniku wymieszaj jajka, brandy i nalewkę waniliową, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do masła dodajemy mieszankę jajeczną w małych porcjach, za każdym razem dobrze ubijając. Masa powinna okazać się bardzo delikatna, kremowa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaj obrane orzechy (nie musisz ich obierać).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dokładnie umyj mieszankę suszonych owoców i wysusz ją z nadmiaru wilgoci.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia i dodaj do mieszanki olejowo-jajecznej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na samym końcu Wprowadzamy orzechy i suszone owoce do ciasta. Mieszać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż ciasto w przygotowanej formie. Forma powinna mieć małą średnicę, mam 20 cm, jeśli nie ma Małej Formy, upiecz ją w formie na porcje babeczek.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pieczemy ciasto w 160 C przez około 50 minut, sprawdzamy gotowość szpikulcem. Gotową babeczkę pozostawiamy do ostygnięcia i najlepiej parzymy, następnego dnia staje się smaczniejsza.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Mieszanka suszonych owoców - 250   kcal/100g
  • Nalewka waniliowa - 250   kcal/100g

Podobne przepisy