skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki. Jeśli nie lubisz alkoholu, nie możesz dodać koniak. Aby uzyskać smak, w razie potrzeby możesz dodać skórkę pomarańczową lub cytrynową.
Krok 2:
Ubij miękkie masło z cukrem.
Krok 3:
W osobnym pojemniku wymieszaj jajka, brandy i nalewkę waniliową, wymieszaj.
Krok 4:
Do masła dodajemy mieszankę jajeczną w małych porcjach, za każdym razem dobrze ubijając. Masa powinna okazać się bardzo delikatna, kremowa.
Krok 5:
Posiekaj obrane orzechy (nie musisz ich obierać).
Krok 6:
Dokładnie umyj mieszankę suszonych owoców i wysusz ją z nadmiaru wilgoci.
Krok 7:
Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia i dodaj do mieszanki olejowo-jajecznej.
Krok 8:
Na samym końcu Wprowadzamy orzechy i suszone owoce do ciasta. Mieszać.
Krok 9:
Rozłóż ciasto w przygotowanej formie. Forma powinna mieć małą średnicę, mam 20 cm, jeśli nie ma Małej Formy, upiecz ją w formie na porcje babeczek.
Krok 10:
Pieczemy ciasto w 160 C przez około 50 minut, sprawdzamy gotowość szpikulcem. Gotową babeczkę pozostawiamy do ostygnięcia i najlepiej parzymy, następnego dnia staje się smaczniejsza.
Krok 11:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Mieszanka suszonych owoców - 250 kcal/100g
- Nalewka waniliowa - 250 kcal/100g