skład / składniki
gotowanie krok po kroku
uwielbiam kruche ciasteczka i znam wiele przepisów kulinarnych na przygotowanie tego jedzenia. Teraz podzielę się z wami najprostszym przepisem-ciastem kruchym. Więc robimy ciasto. Na początek łączymy mąkę i zimne solone masło, pokrojone w drobną kostkę, w robocie kuchennym. Przewijamy te składniki w kombajnie, aż masa będzie przypominać okruchy. Jeśli nie masz robota kuchennego, możesz użyć innego sposobu przygotowania ciasta. Aby to zrobić, dokładnie wcieraj olej w mąkę opuszkami palców, a następnie dodaj pozostałe składniki i zagniataj miękkie ciasto. Następnie dodaj wanilię,żółtka, cukier puder i zrób jednorodne ciasto w robocie. Następnie włóż ciasto do zamrażarki na godzinę. Po określonym czasie wyjmujemy ciasto, rozmrażamy w temperaturze pokojowej, zwijamy w cienką warstwę, kroimy nożem lub specjalnymi formami. Połóż pokrojone ciasto na uprzednio natłuszczonej blasze do pieczenia, włóż do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec ciasteczka przez 20-25 minut. Po tym czasie wyjmujemy go z piekarnika, pozostawiamy do ostygnięcia, posypujemy cukrem pudrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g