ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
musisz zasiać mąkę, aby ciasto okazało się przewiewne. Dodaj sodę, cynamon, sól, szczyptę i gałkę muszkatołową.
w innym naczyniu połącz cukier, olej roślinny i jajka. Wlej tę mieszankę, orzechy i marchewkę do mąki, którą trę na dużej tarce.
teraz bierzemy blachę do pieczenia. Posmaruj olejem. aby nasze ciasto nie przylegało do ścian i piec w piekarniku przez dwie godziny.
aby sprawdzić gotowość, biorę zwykłą wykałaczkę i przebijam ciasto. Jeśli nie ma śladu, możesz go usunąć. Niech ciasto ostygnie. W międzyczasie przygotowujemy krem z tych składników, które napisałem. Dodaj do niego ananasa, pokrój tylko na małe kawałki i pozwól sokowi trochę spłynąć. Posmaruj śmietaną powierzchnię ciasta i możesz podawać z herbatą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g