skład / składniki
gotowanie krok po kroku
zaczynamy przygotowywać to ciasto, biorąc zimne, świeże jaja kurze i dobrze spłukując je ciepłą wodą. Robimy to dla lepszego ich ubijania. Następnie rozbijamy je do głębokiego pojemnika, wlewamy do nich cukier i ubijamy naszą masę trzepaczką lub mikserem. Mieszanina powinna zwiększyć objętość około 2 razy. Teraz bierzemy dynię bez nasion, ale ze skórą i dwukrotnie przepuszczamy ją przez maszynę do mięsa i mieszamy z mąką. Powinieneś uzyskać masę bez grudek. Do mieszanki cukru i jajek ostrożnie Wprowadzamy dynię z mąką szpatułką od dołu do góry, zaczynamy ją mieszać, aż będzie gładka. Teraz pokrywamy spód formy pergaminem, smarujemy go olejem roślinnym. Teraz wlej ciasto do formy, którą wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, schładzamy i podajemy do stołu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g