słodkie ciasto na kefirze z rodzynkami i wanilią
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
najpierw namocz rodzynki, pozwól im wyschnąć, wymieszaj z łyżką mąki. Bierzemy masło zmiękczone,ale niewiele. Pokrój go i włóż do miksera, dodaj cukier i ubij, aż będzie gładki. Dodaj jajko bez zatrzymywania miksera. Wlej kefir i zwolnij (aby spryskać wszystko dookoła). Wlej cukier z sodą, saszetkę cukru waniliowego, szafran. Ponownie wymieszaj. Przesiej mąkę i dodaj do ciasta. Wprowadzamy rodzynki. Teraz wysyłamy do piekarnika, utrzymując temperaturę na 200 stopniach. Ciasto będzie pieczone przez około czterdzieści minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Szafran - 310 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g