ciasto jabłkowe z cynamonem na wódce
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
obierz jabłka, usuń rdzenie i pokrój w cienkie plasterki. A teraz usmaż je na domowej roboty karmelu: aby to zrobić, weź patelnię, rozpuść na niej mały kawałek masła, wlej cukier i ułóż plasterki jabłka. Po 6-7 minutach dodaj więcej cukru i dodaj cynamon, który jest rodzajem skórki tego ciasta. Wlej łyżkę słodkiej nalewki jagodowej lub, jeśli jej nie ma, wódki do karmelu, aby cukier lepiej się rozpuścił. Nasmaruj formę do ciasta olejem i włóż do niej plasterki jabłka. Na wierzch należy wlać ciasto biszkoptowe z mąki, jajek i cukru. Rozgrzej piekarnik do 180-200 stopni i piecz szarlotkę przez 20-30 minut. Gdy będzie gotowy, odwróć i posyp cynamonem na wierzchu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g