skład / składniki
gotowanie krok po kroku
więc do ciasta francuskiego bierzemy margarynę do pieczenia. Posiekaj na małe kawałki i wymieszaj z przesianą mąką. W innej misce wymieszaj jajko i dodaj do niego ocet stołowy i wodę. Ciasto siekamy bez przerwy, ale ostrożnie wlewamy do niego jajko z wodą i octem. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 40 minut. Wyciągamy ciasto z zimnego miejsca i kroimy je na dwie części.
posyp stół mąką i rozłóż na nim ciasto. Rozwałkuj w prostokąt, aby dopasować go do blachy do pieczenia. Zwilż go odrobiną wody. Następnie włóż ciasto i włóż je z blachą do lodówki na kilka minut. W tym czasie rozwałkowujemy drugą warstwę, składamy na pół i wykonujemy nacięcia . Wkładamy go również do lodówki. Wyciągamy blachę do pieczenia. Kładziemy na nim jabłka obrane i pokrojone w plasterki. Posyp je cukrem. Przykryj drugą warstwą ciasta, którą również wyciągamy z zimnego miejsca. Na wierzchu posmaruj ciasto jajkiem. Ale nie rozmazuj krawędzi, w przeciwnym razie ciasto nie wzrośnie. Piec w piekarniku w temperaturze 220 stopni przez 25 minut. Szarlotka z ciasta francuskiego to pyszny i sycący posiłek. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal / 100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g