ciasto francuskie z jabłkami na margarynie

szarlotka jest łatwa do zrobienia i smaczna do jedzenia! Ciasto z jabłkami z ciasta francuskiego bardzo często proponuje się zrobić z gotowego podrobu. Bardziej podoba mi się przepis kulinarny, gdy samo ciasto francuskie jest również robione w domu, a nie kupowane w sklepie.
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 38 % 20 g
węglowodany 53 % 28 g
304 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

więc do ciasta francuskiego bierzemy margarynę do pieczenia. Posiekaj na małe kawałki i wymieszaj z przesianą mąką. W innej misce wymieszaj jajko i dodaj do niego ocet stołowy i wodę. Ciasto siekamy bez przerwy, ale ostrożnie wlewamy do niego jajko z wodą i octem. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 40 minut. Wyciągamy ciasto z zimnego miejsca i kroimy je na dwie części.
posyp stół mąką i rozłóż na nim ciasto. Rozwałkuj w prostokąt, aby dopasować go do blachy do pieczenia. Zwilż go odrobiną wody. Następnie włóż ciasto i włóż je z blachą do lodówki na kilka minut. W tym czasie rozwałkowujemy drugą warstwę, składamy na pół i wykonujemy nacięcia . Wkładamy go również do lodówki. Wyciągamy blachę do pieczenia. Kładziemy na nim jabłka obrane i pokrojone w plasterki. Posyp je cukrem. Przykryj drugą warstwą ciasta, którą również wyciągamy z zimnego miejsca. Na wierzchu posmaruj ciasto jajkiem. Ale nie rozmazuj krawędzi, w przeciwnym razie ciasto nie wzrośnie. Piec w piekarniku w temperaturze 220 stopni przez 25 minut. Szarlotka z ciasta francuskiego to pyszny i sycący posiłek. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal / 100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy