szarlotka cynamonowo-cytrynowa

Ta pani będzie twoją najlepszą przyjaciółką w kuchni!
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 3 g
tłuszcze 24 % 9 g
węglowodany 68 % 25 g
191 kcal
IG: 25 / 0 / 75

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

uwielbiam jabłka. To mój ulubiony owoc. Surowe jabłka to bardzo zdrowy posiłek, ale szarlotki są nie tylko zdrowe, ale także smaczne. Co może być lepszego niż filiżanka zielonej herbaty z aromatyczną szarlotką. Nie ma jednego kulinarnego przepisu na szarlotkę. Istnieje nawet kilka sposobów na zrobienie szarlotki cynamonowej. Najbardziej podoba mi się szarlotka cynamonowa, która nazywa się "Mademoiselle".
na początek przygotuj ciasto. Przesiej mąkę do miski, w której zamierzasz zagnieść ciasto. Wlej do niego cukier puder. Następnie dodaj rozgniecione masło, jajko i zacznij wszystko mieszać, aby uzyskać ciasto. Następnie wstaw do lodówki na 2 godziny. W tym czasie obieramy jabłka ze skóry, usuwamy z nich rdzeń i kroimy każde jabłko w plasterki. Bierzemy cytrynę i wyciskamy z niej sok. Jabłka wkładamy do soku z cytryny. Posiekaj orzechy włoskie na małe kawałki. Trzy skórki cytryny na tarce. Dodaj go do orzechów. Mieszać. Następnie umieść tutaj cynamon, mielone goździki i cukier waniliowy. Bierzemy ciasto i zwijamy je w prostokąt. Powinien wychodzić z rozmiarem blachy do pieczenia. Rozłóż go na nim, uprzednio smarując blachę do pieczenia olejem. Ciasto nakłuć widelcem w różnych częściach. Następnie rozłóż na nim równomiernie mieszankę orzechów. Na przemian połóż plasterki jabłka. Piec to ciasto w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 35 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika posmaruj je dżemem morelowym. Należy to zrobić bardzo ostrożnie, aby nie złamać plasterków jabłek. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy