skład / składniki
gotowanie krok po kroku
przede wszystkim dobrze pocieram cukier żółtkami jaj. Zagniatam ciasto, dodając mąkę, majonez, śmietanę i sodę. Czyż nie jest to oryginalne zastosowanie majonezu, do którego przywykliśmy w sałatkach i drugich daniach? Ale teraz majonezowe ciasta i ciasta wracają do mody, więc nic dziwnego, że natknąłem się na ten przepis na włoskie jedzenie w magazynie o modzie między modelami męskich garniturów. We Włoszech wiedzą dużo nie tylko o męskiej modzie, ale także o pysznym jedzeniu, przekonali się o tym więcej niż raz. Czasami warto czytać te czasopisma w poszukiwaniu nowego jedzenia do przygotowania. Ale wracając do śmietany majonezowej z włoską bezą "ekstrawagancja jabłkowa": wlewam ciasto do głębokiej patelni bez rączki i wkładam do piekarnika i pieczę na złoty kolor. Ustawiam temperaturę na około 160 C. Podczas pieczenia śmietany ubijam szklankę cukru z białkami jaj. Aby pianka była gęsta, lepiej użyć miksera. Kiedy śmietana jest spiekana, wyjmuję ją z piekarnika i układam jabłka pokrojone w plasterki na wierzchu. Na wierzch wlewam piankę jajeczno-cukrową, ostrożnie wyrównuję i ponownie wkładam do piekarnika, gdzie pieczę, aż masa białkowa stanie się rumiana i sucha. Najważniejsze w pieczeniu bezy nie jest przesuszenie, więc musisz monitorować pieczenie. Jeśli dzieje się to wieczorem-oświetlam latarką podczas pieczenia. Każdy najbardziej wymagający Smakosz będzie w stanie docenić wyrafinowany smak "ekstrawagancji jabłkowej".
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g