śmietana majonezowa z włoską Ekstrawagancją jabłek Bezowych

niezwykle delikatne ciasto jabłkowe jest dobre na wakacje i tylko na herbatę.
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 20 % 9 g
węglowodany 73 % 32 g
227 kcal
IG: 15 / 0 / 85

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

przede wszystkim dobrze pocieram cukier żółtkami jaj. Zagniatam ciasto, dodając mąkę, majonez, śmietanę i sodę. Czyż nie jest to oryginalne zastosowanie majonezu, do którego przywykliśmy w sałatkach i drugich daniach? Ale teraz majonezowe ciasta i ciasta wracają do mody, więc nic dziwnego, że natknąłem się na ten przepis na włoskie jedzenie w magazynie o modzie między modelami męskich garniturów. We Włoszech wiedzą dużo nie tylko o męskiej modzie, ale także o pysznym jedzeniu, przekonali się o tym więcej niż raz. Czasami warto czytać te czasopisma w poszukiwaniu nowego jedzenia do przygotowania. Ale wracając do śmietany majonezowej z włoską bezą "ekstrawagancja jabłkowa": wlewam ciasto do głębokiej patelni bez rączki i wkładam do piekarnika i pieczę na złoty kolor. Ustawiam temperaturę na około 160 C. Podczas pieczenia śmietany ubijam szklankę cukru z białkami jaj. Aby pianka była gęsta, lepiej użyć miksera. Kiedy śmietana jest spiekana, wyjmuję ją z piekarnika i układam jabłka pokrojone w plasterki na wierzchu. Na wierzch wlewam piankę jajeczno-cukrową, ostrożnie wyrównuję i ponownie wkładam do piekarnika, gdzie pieczę, aż masa białkowa stanie się rumiana i sucha. Najważniejsze w pieczeniu bezy nie jest przesuszenie, więc musisz monitorować pieczenie. Jeśli dzieje się to wieczorem-oświetlam latarką podczas pieczenia. Każdy najbardziej wymagający Smakosz będzie w stanie docenić wyrafinowany smak "ekstrawagancji jabłkowej".

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy