ciasto dyniowe
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
zetrzyj dynię na grubej tarce, dodaj jajko, cukier, szczyptę soli, wanilię wszystko dobrze wymieszaj dodaj 100 g ras. oleje - wymieszaj.
wsyp mąkę ciągle mieszając (ciasto jak naleśniki), wlej sodę. W razie potrzeby dodaj mak, orzechy, rodzynki, czarną porzeczkę do wyboru (dodałam orzechy i rodzynki). Nasmaruj blachę do pieczenia. masłem, wyłożyć ciasto i piec w T-200* 50-60 min.
niech ciasto ostygnie, pokrój na 2 warstwy, ułóż śmietaną, połącz, umieszczając jedną warstwę na drugiej i ponownie zalej śmietaną na wierzchu. Udekoruj na swój uścisk. Ch ciasto z dyni zostawiłam po prostu pod kremem
wsyp mąkę ciągle mieszając (ciasto jak naleśniki), wlej sodę. W razie potrzeby dodaj mak, orzechy, rodzynki, czarną porzeczkę do wyboru (dodałam orzechy i rodzynki). Nasmaruj blachę do pieczenia. masłem, wyłożyć ciasto i piec w T-200* 50-60 min.
niech ciasto ostygnie, pokrój na 2 warstwy, ułóż śmietaną, połącz, umieszczając jedną warstwę na drugiej i ponownie zalej śmietaną na wierzchu. Udekoruj na swój uścisk. Ch ciasto z dyni zostawiłam po prostu pod kremem
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g