skład / składniki
gotowanie krok po kroku
jak sama nazwa wskazuje, ten przepis kulinarny opiera się na gotowych tartaletach (tartaletki to kosze ciasta, zwykle niesłodzone). Można je kupić w sklepie lub ugotować ponownie z gotowego ciasta francuskiego lub przaśnego drożdżowego. Sałatka w tartaletkach, tartaletki z tuńczykiem-doskonałe jedzenie na świąteczną ucztę, idealna przekąska do napojów alkoholowych. Jego jedynym minusem jest konieczność przygotowania co najmniej dwóch sztuk dla każdego gościa.
pozbądź się tuńczyka w puszce z nadmiaru płynu, a następnie oczyść go z kości i ugniataj powstały filet widelcem. Drobno posiekaj jajka na twardo i pokrój ogórki w małe kostki. Wymieszaj ryby, jajka i ogórki. Dodaj do masy posiekaną zieloną cebulę, posiekany koperek. Doprawiamy wszystko majonezem i mieszamy. W każdej tartletce kładziemy kawałek liścia sałaty, a na nim naszą sałatkę. Możesz ozdobić ziołami lub groszkiem w puszkach lub oliwką.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96 kcal/100g