skład / składniki
metoda gotowania
czy kiedykolwiek robiłeś ciasto bez mąki? Nie? Następnie wypróbuj mój przepis. Używam tu tylko skrobi. Więc zacznijmy.
rozetrzyj białe masło żółtkami, wprowadzając je po dwa i dodając jednocześnie trochę mleka i pięćdziesiąt gramów skrobi. Pozostaw ciasto na trzy minuty. Dobrze wymieszaj.
ubij białka w mocną pianę. Nie przestając ubijać, stopniowo dodawaj cukier. Ostrożnie włóż do masy olejowo-skrobiowej, delikatnie mieszając.Łyżką do formy włożyć trochę ciasta: powinna powstać warstwa o grubości 6 mm. Piec cztery minuty na złoty kolor. Powtórz procedurę 7-8 razy, aż zużyjesz całe ciasto.
pozostaw produkt w formie na noc. Przełóż na ruszt, posmaruj rozgrzanym i rozgrzanym dżemem morelowym. Wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny. Posmaruj ciasto lukrem i pozostaw do zestalenia. Do tego pięknego ciasta pasuje słodkie wino deserowe.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g