skład / składniki
gotowanie krok po kroku
masło natrzyj cukrem łyżką. Kładziemy tutaj śmietanę i doprowadzamy do całkowicie jednorodnego stanu. Wlej mąkę przesianą przez sito, już zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto, aby okazało się, że nie jest strome, ale nie płynne. Dzielimy go na cztery części i pieczemy każdą część w piekarniku z osobnym ciastem. Jedno ciasto w temperaturze 180 stopni zajmuje około 15 minut. Cóż, jeśli masz trochę ciasta – musisz je również upiec, aby zrobić okruchy. Niech ciasta ostygną i sami przygotowujemy krem. Do puszystości w mikserze ubij śmietanę, wlej cukier cienkim strumieniem i kontynuuj ubijanie, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodaj wanilię lub cukier waniliowy. Każde ciasto jest dokładnie pokryte kremem. Pozwalamy na dodatkowe ciasto na okruchy i posypujemy tym okruchem całe nasze ciasto ze wszystkich stron - zarówno po bokach, jak i na górze. Ciasto śmietanowe należy moczyć przez co najmniej siedem godzin. Lepiej zostawić go w zimnym miejscu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g