skład / składniki
gotowanie krok po kroku
w mikserze ubij schłodzone białka z bardzo dużą prędkością, aby uzyskać puszystą, przewiewną masę. Następnie, bez wyłączania miksera (możesz tylko zmniejszyć prędkość), wlej drobny cukier puder w małych porcjach cienkim strumieniem. I kontynuuj ubijanie, aż mieszanina stanie się gęsta. Dzielimy go na trzy części i pieczemy osobno trzy ciasta o tej samej wielkości. Używamy koniecznie naoliwionych arkuszy pergaminu.
teraz ubij śmietanę do puszystości, wlej do niej cukier puder, wlej stopioną (wcześniej namoczoną) żelatynę. Dobrze wymieszaj. Posmaruj każde ciasto tym kremem, rozłóż wiśnie i brzoskwinie na wierzchu. Udekoruj również powierzchnię i boki ciasta wiśniami i brzoskwiniami.
Wyjaśnienie: jest dużo kwaśnej śmietany, ponieważ krem między ciastami należy rozłożyć grubą warstwą, pozwalając mu się związać (za pomocą żelatyny).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Brzoskwinie - 46 kcal/100g
- Brzoskwinie w puszkach - 68 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal / 100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g