bochenek chleba

bardzo smaczny i prosty przepis na chleb z idealnie miękkim miękiszem! Czy iść po bochenek chleba do najbliższego stoiska z chlebem? Jeśli potrzebujesz szybciej, to tak. Jeśli chcesz bardziej smacznego i, co najważniejsze, gotowanego własnymi rękami, możesz powoli upiec sam. Przepis kulinarny przeczytałem w jakiejś gazecie, przepisałem i zapomniałem na długo, a potem znalazłem go ponownie i postanowiłem nie odkładać pieczenia. A ponieważ moim ulubionym jedzeniem jest kanapka z serem na miękkim chlebie, byłem z niego bardzo zadowolony.
StokrotkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 7 g
tłuszcze 8 % 4 g
węglowodany 78 % 40 g
223 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.

wieczorem rozpuszczam mąkę na zakwas i drożdże w wodzie. Zostawiam zakwas na noc, aby usiąść, a tymczasem idę spać. Rano jest gotowa, a ja wlewam do niej składniki do ciasta, które ugniatam w mieszarce do ciasta przez około dwadzieścia minut. Ciasto zostawiam na półtorej godziny przykryte czystymi ręcznikami kuchennymi. W tym czasie powinien podwoić swoją objętość. Ugniatam go jeszcze raz i formuję owalne bochenki. Z tej ilości powstaje kilka bochenków.

rozłóż na posypanej mąką blasze do pieczenia. Dwadzieścia minut Bochenek po prostu stoi. Z góry za pomocą silikonowego noża lub drewnianej szpatułki wykonuję nacięcie, rzucam ręcznik na wierzch i pozwalam na kolejne pół godziny. Dobrze rozgrzewam piekarnik do temperatury 240 C.

pędzelkiem silikonowym smaruję chleb wodą i pieczę przez dziesięć minut na tej dużej mocy. Następnie zmniejszam go do 200 C i pieczę Bochenek przez czterdzieści minut. Jeśli uformujesz jeden gigantyczny bochenek chleba z całego ciasta, będzie on pieczony przez całą godzinę. Chłodzę bochenki na metalowym ruszcie, przykrywając czystymi serwetkami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy