skład / składniki
gotowanie krok po kroku
wieczorem rozpuszczam mąkę na zakwas i drożdże w wodzie. Zostawiam zakwas na noc, aby usiąść, a tymczasem idę spać. Rano jest gotowa, a ja wlewam do niej składniki do ciasta, które ugniatam w mieszarce do ciasta przez około dwadzieścia minut. Ciasto zostawiam na półtorej godziny przykryte czystymi ręcznikami kuchennymi. W tym czasie powinien podwoić swoją objętość. Ugniatam go jeszcze raz i formuję owalne bochenki. Z tej ilości powstaje kilka bochenków.
rozłóż na posypanej mąką blasze do pieczenia. Dwadzieścia minut Bochenek po prostu stoi. Z góry za pomocą silikonowego noża lub drewnianej szpatułki wykonuję nacięcie, rzucam ręcznik na wierzch i pozwalam na kolejne pół godziny. Dobrze rozgrzewam piekarnik do temperatury 240 C.
pędzelkiem silikonowym smaruję chleb wodą i pieczę przez dziesięć minut na tej dużej mocy. Następnie zmniejszam go do 200 C i pieczę Bochenek przez czterdzieści minut. Jeśli uformujesz jeden gigantyczny bochenek chleba z całego ciasta, będzie on pieczony przez całą godzinę. Chłodzę bochenki na metalowym ruszcie, przykrywając czystymi serwetkami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g