zapiekanka wołowa

zakupiona kiełbasa doskonale zastąpi domową zapiekankę wołową!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 10 g
tłuszcze 37 % 10 g
węglowodany 26 % 7 g
159 kcal
IG: 29 / 29 / 43

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

kiedy znudzi ci się zakupiona kiełbasa, zawsze pamiętam cudowny przepis na zapiekankę wołową od mojej przyjaciółki kucharki. Już złapałem ją w ten sposób, aby była nie gorsza od niej, a to jest ogromne osiągnięcie. Każdy, kto próbuje przygotowanego przez nią jedzenia, nie może oderwać się od talerza, więc przy stole zawsze panuje cisza, a rozmowy ożywiają się tylko na herbatę z niesamowitym ciastem. Na pewno uda Ci się ugotować to luksusowe danie, ponieważ zapiekanka wołowa jest przygotowywana po prostu ze zdumieniem. Najpierw mieszam w blenderze, aż cebula, seler będą całkowicie jednorodne. marchewka z bułką tartą i wiewiórką. W głębokim talerzu zagniatam mięso mielone z masą warzywną, łyżeczką soli i gramolką czarnego mielonego pieprzu. Formuję coś przypominającego bochenek chleba i układam go na blasze do pieczenia wyłożonej folią do pieczenia. Połowę sosu pomidorowego smaruję bochenek mięsny na wierzchu. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 230 C, obniżam temperaturę do 200 C i pieczę przez około pół godziny. Po wyjęciu smaruję wierzch "bochenka" resztkami sosu pomidorowego i ponownie wysyłam do piekarnika na pięćdziesiąt minut. Zapiekanka wołowa jest gotowa, możesz jeść na gorąco lub możesz poczekać, aż ostygnie, jednocześnie trochę pielęgnować wolę, ponieważ jest tak aromatyczna, że rzadko czeka na temperaturę pokojową i najczęściej jest spożywana bezpośrednio z upałem-z upałem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Chleb"darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal / 100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal / 100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Mielona wołowina - 254   kcal/100g

Podobne przepisy