chleb z serem
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
ciasto na suchych drożdżach jest bardziej odpowiednie, więc nowoczesne gospodynie domowe chętnie z nich korzystają. Drożdże miesza się bezpośrednio z przesianą mąką. Dodaj również cukier granulowany i sól. Przez młynek do kawy przełóż ziarna orzecha włoskiego, zetrzyj parmezan (lub inny ser) na drobnej tarce.
dodaj orzechy i ser do mąki, zrób Krater na wzgórzu mąki i wlej ciepłą wodę. Zagnieść ciasto, aby nie przylegało do naczyń i palców.
wyślij go pod materię w ciepłe miejsce, pozwalając na odległość. Zgnieść ciasto o zwiększonym rozmiarze, poczekaj, aż ponownie się dopasuje. Nasmaruj formę tłuszczem i włóż do niej ciasto.
za pomocą ostrza noża narysuj kratkę na powierzchni, zwilż ją wodą i pozwól jej zbliżyć się do formy przez 20 minut. Piecz bochenek chleba i sera przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
nie pozwól chlebowi gwałtownie ostygnąć, zawiń go ręcznikiem, pozwól mu stopniowo ostygnąć. Zapobiegnie to osiadaniu miękiszu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g