chleb z serem

bardzo ciekawy przepis na chleb z serem i orzechami włoskimi! - Mamo, chcesz chleb i ser? Słysząc to od córki, wzruszam się, w pewnym momencie dziecko postanowiło rozbić się na naleśnik i zrobić matce kanapkę. Na nie, sprawy są trochę bardziej skomplikowane, w brudnych rękach mojego leniwego dziecka jest kawałek gorącego chleba. I to pysznie pachnące jedzenie przygotowała "matka chrzestna". Okazuje się, że jest mistrzynią pieczenia chleba. I nie jest chciwą osobą, chętnie podzieliła się kulinarnym przepisem na chleb i ser. Wiesz, czasami prawie kocham moich krewnych.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 12 g
tłuszcze 25 % 15 g
węglowodany 56 % 34 g
303 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.

ciasto na suchych drożdżach jest bardziej odpowiednie, więc nowoczesne gospodynie domowe chętnie z nich korzystają. Drożdże miesza się bezpośrednio z przesianą mąką. Dodaj również cukier granulowany i sól. Przez młynek do kawy przełóż ziarna orzecha włoskiego, zetrzyj parmezan (lub inny ser) na drobnej tarce.
dodaj orzechy i ser do mąki, zrób Krater na wzgórzu mąki i wlej ciepłą wodę. Zagnieść ciasto, aby nie przylegało do naczyń i palców.
wyślij go pod materię w ciepłe miejsce, pozwalając na odległość. Zgnieść ciasto o zwiększonym rozmiarze, poczekaj, aż ponownie się dopasuje. Nasmaruj formę tłuszczem i włóż do niej ciasto.
za pomocą ostrza noża narysuj kratkę na powierzchni, zwilż ją wodą i pozwól jej zbliżyć się do formy przez 20 minut. Piecz bochenek chleba i sera przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
nie pozwól chlebowi gwałtownie ostygnąć, zawiń go ręcznikiem, pozwól mu stopniowo ostygnąć. Zapobiegnie to osiadaniu miękiszu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g

Podobne przepisy