Ciasto Białe

nie daj się zwieść prostej nazwie-ciasto jest pyszne! Przedstawiam Ci kulinarny przepis na pyszne ciasto, które jest idealne na Nowy Rok.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 29 % 17 g
węglowodany 64 % 37 g
294 kcal
IG: 27 / 0 / 73

metoda gotowania

Czas gotowania: 2 h
zmiękczoną margarynę pocieramy widelcem razem z mąką. Dodaj śmietanę, włóż mieszaninę do miski i zacznij ją ubijać mikserem z małą prędkością. Powoli dodajemy mąkę, ale tak, aby rozlała się na boki. Otrzymamy strome ciasto, które lepiej jest natychmiast podzielić na siedem równych części. Wszystkie części wkładamy do lodówki na około godzinę. Po wyjęciu i zrolowaniu każdego z nich w cienką warstwę o grubości nie większej niż trzy milimetry. Możesz robić okrągłe warstwy, możesz prostokątne. Nie wpływa to na smak jedzenia – tylko na wygląd. Następnie musisz pokroić każdą warstwę na mniejsze sektory. Jeśli jest to okrąg, to na osiem sektorów. W każdym z nich wkładamy kilka wiśni i zawijamy w bajgiel. Każdy" bajgiel " jest pokryty jajkiem i pieczony w rozgrzanym piekarniku do miękkości. Z gotowych "bajgli" uformujemy białe, świąteczne ciasto. Aby to zrobić, schładzamy wypieki i sami przygotowujemy krem: ubijamy śmietanę z cukrem, aż ten ostatni całkowicie się rozpuści. Rozłóż bajgle warstwami na naczyniu o odpowiednim kształcie, z których każdy obficie posmaruj kremem. Ciasto warstwowe będzie składało się z dziesięciu, dziewięciu, ośmiu, siedmiu i tak dalej bajgli. W końcu wyjdzie coś w rodzaju zjeżdżalni śnieżnej-prawdziwe jedzenie dla dzieci. Białe ciasto powinno być moczone przez noc, wtedy stanie się bardziej soczyste, miękkie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy