Ciasto Białe
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
zmiękczoną margarynę pocieramy widelcem razem z mąką. Dodaj śmietanę, włóż mieszaninę do miski i zacznij ją ubijać mikserem z małą prędkością. Powoli dodajemy mąkę, ale tak, aby rozlała się na boki. Otrzymamy strome ciasto, które lepiej jest natychmiast podzielić na siedem równych części. Wszystkie części wkładamy do lodówki na około godzinę. Po wyjęciu i zrolowaniu każdego z nich w cienką warstwę o grubości nie większej niż trzy milimetry. Możesz robić okrągłe warstwy, możesz prostokątne. Nie wpływa to na smak jedzenia – tylko na wygląd. Następnie musisz pokroić każdą warstwę na mniejsze sektory. Jeśli jest to okrąg, to na osiem sektorów. W każdym z nich wkładamy kilka wiśni i zawijamy w bajgiel. Każdy" bajgiel " jest pokryty jajkiem i pieczony w rozgrzanym piekarniku do miękkości. Z gotowych "bajgli" uformujemy białe, świąteczne ciasto. Aby to zrobić, schładzamy wypieki i sami przygotowujemy krem: ubijamy śmietanę z cukrem, aż ten ostatni całkowicie się rozpuści. Rozłóż bajgle warstwami na naczyniu o odpowiednim kształcie, z których każdy obficie posmaruj kremem. Ciasto warstwowe będzie składało się z dziesięciu, dziewięciu, ośmiu, siedmiu i tak dalej bajgli. W końcu wyjdzie coś w rodzaju zjeżdżalni śnieżnej-prawdziwe jedzenie dla dzieci. Białe ciasto powinno być moczone przez noc, wtedy stanie się bardziej soczyste, miękkie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g